TEST
52013nov
Ny forskning om Herpes

Ny forskning om Herpes

Er du én af de 20-25 procent som oplever at få forkølelsessår fra tid til anden, så skyldes det faktisk lille fejl i dine gener. Forskere fra Edinburgh Universitet har lavet en større undersøgelse om virussen HSV1 – som er den virus du forsager forkølelsessår.

Forskerne kunne ikke forstå, at selvom 9 ud af 10 personer var smittet af virussen, så var det stadig kun 2 ud af 10 som rent faktisk oplever symptomer i form af forkølelsessår. Det var altså klart majoriteten som blot var ”bærer” af virussen, og som levede uden symptomer.

Det forskerne fandt frem til, var et gen ved navn IL28B, som producerer et vigtigt protein i kampen mod herpes. Dem som oftest oplevede udbrud af forkølelsessår var genet muteret, så det ikke producerede det vigtige protein.

Så undrer du dig over, at du ofte får forkølelsessår mens andre, der også tidligere har haft det, ikke gør, ja så skyldes det, at du er født uden denne protein.
Forskningsresultatet kan vise sig at være vigtig viden i fremtiden, da det giver en bedre forståelse for virussen. Men lige nu og her, kan man ikke gå ind og give proteinet til de smittede, som man kan med insulin til sukkersyge, eftersom det ofte vil være for sent med proteinet, når herpesudbruddet har ramt.

Undersøgelsen viser ligeledes, at det er næsten umuligt ikke at blive smittet af herpes gennem livet. Hvis man lever i en lukket boble gennem livet kan det selvfølgelig godt lade sig gøre, men ifølge forskerne var det realistisk set næsten umuligt at undgå at blive smittet gennem livet. Læs mere om smitte her.

Er man først smittet kommer man aldrig af med virussen igen. Men der er dog stadig mange til man kan gøre for at behandle og forebygge, så forkølelsessår ikke fortsat bliver et problem gennem livet.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.