TEST
132013okt
Sådan heler du såret hurtigt

Sådan heler du såret hurtigt

Det værste ved et forkølelsessår er for mange det rent udseendesmæssige ved at have et grimt sår omkring munden eller på næsten eller hagen. Et forkølelsessår varer ofte omkring 10 dage – men med en hurtigt sårhelingsproces, er det rent faktisk muligt at nedsætte det irriterende antal dage, hvor man skal gå med et forkølelsessår.

Sårheling er en mekanisme, som er indbygget i ethvert individ og foregår automatisk, uanset sårets størrelse. Et forkølelsessår heler altid uden ar-dannelse. Under helingsprocessen, hvor der er skorpe på såret, er smitterisikoen markant mindre. Den ramte vil typisk heller ikke have samme irritation i form af kløe og svie, som ved de første dage af forkølelsessårets udbrud. Men den måske største irritationsfaktor – nemlig udseende – er stadig tilstede efter udbruddet har lagt sig og “kun” såret er tilbage.

Hurtig sårheling af forkølelsessår

Derfor er sårhelingensprocessen yderst vigtig for alle der ikke vil ses for meget med et grimt sår på munden. Der er lavet meget forskning omkring sårheling, opstillet mange hypoteser og lavet meget tvetydig konklusioner om emnet. Derfor vil jeg gøre det simpelt for den almene dansker – og opstille 6 gode råd til, hvordan du bedst opnår hurtig sårheling.

  • Rens såret. Sørg for at rense såret ofte, således du undgår infektion i såret som sænker helingsprocessen meget kraftigt. Et rent sår heler meget hurtigere. Et godt råd er at bruge isotonisk saltvand inden du vasker det. Når du vasker det brug, så brug en sæbe med en lav pH-værdi. Brug eventuelt en vaskeklud og sørg for at skyl grundigt, så alle sæberester er væk.
  • Brug Compeed plaster. Forkølelsessår har det med at væske lidt, og derfor er Compeed plaster ideel, da er med til at give en fugtig sårheling, som gør at et sår heler hurtigere. Compeed plaster er således også fordelagtig efter blærerne er forsvundet og kun såret er tilbage. Compeed hjælper desuden med at holde bakterier ude.
  • Undgå rygning.  Ilt er vigtig, for at dine sår kan hele hurtigt. Som ryger har du mindre ilt i blodet, da det tager længere tid for blodet at transportere nok ilt til såret, så det kan hele på grund af røgen. Desuden gør nikotin, at de små blodkar trækker sig sammen. Dermed bliver transporten af ilt og næringsstoffer til de ydre områder af kroppen nedsat, når man ryger. Konsekvensen er, at såret heler langsommere.
  • Honning har bakteriedræbende egenskaber, da det er med til at holde såret rent. Honning nedsætter bakterievækst og fremmer helingen. Påfør honning på såret, eller put det på et plaster og sæt på på såret.
  • Undgå sollys direkte på såret. Solens stråler forsinker sårets helningsproces, da UV-strålingen giver irritation i huden, som nedsætter den aktive sårheling.
  • Dyrk motion. Motion er yderst nyttig for sårheling. Motion opregulerer blodgennemstrømningen og levere mere ilt, som er afgørende for den helbredende proces. Den ekstra blodgennemstrømning medfører også, en stigning i anti-inflammatoriske stoffer, som er med til at opbygge nyt arvæv og dermed hele såret.

Pas på såret

Det skal dog også nævnes, at såret også har brug for hvile. Søvn er en medvirkende faktor for en hurtig sårheling. Motion er en god ting, mens bliver såret udsat for slag eller kraftige spændinger kan det nemt springe op, hvilket sænker sårhelingen betragteligt. Derfor er det vigtigt at passe på såret og være opmærksom på, at det ikke tager skade for udefrakommende objekter eller lignende.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.