Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 23. februar 2021 .

For mange mennesker kan forkølelsessår være svært at behandle hurtigt og effektivt. Men er du smittet af forkølelsessår, og ønsker du at undgå svie og smerte og ikke mindst det grimme sår omkring munden/næsen? Så er du kommet til det rigtige sted!

Der findes mange behandlingsformer, men mens nogen virker efter hensigten, er andre helt uduelige. Vi bringer i denne artikel et overblik over de mest effektive produkter og metoder til, hvorpå du skal komme et udbrud af herpes omkring munden til livs.

Fang udbruddet i opløbet

Opmærksom på forkølelsessår

Først og fremmest er det vigtigt at starte behandlingen, så snart man mærker den mindste prikken eller ubehag på læben. Jo før du opdager starten på et forkølelsessår, jo større chance er der for at udskadeliggøre virus, inden der opstår synlige udbrud. Forkølelsessår opstår ofte på skadede områder omkring munden. Vær derfor altid opmærksom på:

  • varme, prikken eller ubehag i læben
  • revner eller flænger i læben
  • tørre læber
  • solbrændte læber
  • bumser omkring læben

Forkølelsessår er smertefulde og pinlige. Og når man først har fået dem er de svære at slippe af med. Ved hjælp af disse teknikker kan du minimere både størrelsen på såret og den helbredende tid. Uden behandling er den helbredende tid op imod 10-14 dage. Med disse teknikker kan forkølelsessåret være “bekæmpet” inden det når at blive tydeligt.

Hævet læbe, blærer eller sår – flere behandlingsmuligheder

Har man først fået et forkølelsessår, står man med flere muligheder for behandling. Nogle metoder virker bedre end andre. Det afhænger i høj grad af, om man bruger det rigtige produkt – en guide over disse ses her.  Nedenfor har jeg samlet en udførlig guide over det bedste metoder efter min mening til at behandle et forkølelsessår effektivt.

Indholdfortegnelse:

  • Den effektive: Behandling med lysterapi
  • Den velkendte: Plastre og cremer
  • Den alternative: Sprit mod forkølelsessår
  • Den naturlige: Tea Tree Oil og arganolie

Denne artikel kommer dog kun ind på topikale behandlingsmetoder (behandling hvor produktet påføres på området), og ikke systemiske behandlingformer som tabletter eller piller mod forkølelsessår, da flere oplever negative bivirkninger ved disse.

Behandling med plaster og creme – den mest kendte

Blandt de mest populære og velkendte måder at komme et forkølelsessår til livs er at behandling af såret med plaster og creme indtil der kommer sårskorpe på det. Det er min oplevelse, at en kombination af to produkter mod forkølelsessår har større virkning. Jeg har haft held med at bruge både creme med Aciclovir, såsom Zovir. Om det er Zovir eller andre cremer med 5% aciclovir er for så vidt ligegyldigt. Det er ikke brandet, min indholdet, der er vigtigt) kombineret med Compeed plaster. Ikke samtidig, men en behandling, hvor jeg kombinerer dem ved at behandle i flere trin. (OBS: Dette er min personlige erfaring, og hvordan jeg har oplevet at behandle et forkølelsessår hurtigt. Jeg vil til enhver tid anbefale at følge produktanvisningen og/eller de anvisninger du har fået hos apotekeren eller lægen.)

dæk såret med plaster

Trin 1Så snart jeg oplever et udbrud af forkølesessår, smører jeg creme på området. Jeg påsmører ny creme jævnligt, således såret ikke får ro til at “angribere” og formere sig yderligere. Jeg smører så hele såret er dækket til, således den opnår fuld behandling og ikke får luft.

De første 10-12 timer (Fase 1) efter sårets udbrud er de vigtigste i bekæmpelse af forkølelsessåret. Reager derfor så hurtigt som overhovedet muligt. Sørg for at have et produkt liggende i skuffen eller i tasken. I fase 1 skal forkølelsessåret være under konstant behandling. En time uden creme, plaster eller anden form for behandling på såret oplever jeg som et et stort tilbageslag i bekæmpelse af det. Forkølelsessår formerer sig viralt – det vil sige, at det spreder sig mere og mere, hvis det ikke behandles.

Som sagt, anbefaler jeg, at du følger anvisningen på produktet. Hvis du bruger Zovir, så kan du læse mere om produktet denne guide-side til Zovir eller på Zovirs egen hjemmeside.

Trin 2Mange ønsker ikke at have creme på på arbejde i eller skole, og her er et usynligt plaster en god idé, da det igen sørger for at have det under konstant behandling.

Når du skal sove, kan cremen nemt gå af, hvilket efter min mening skader behandlingens effekt kraftigt, da virus derved får ro til at formere sig. Min løsning på dette var engang at sove på ryggen, at sætte en alarm til hver anden time og påføre nyt creme på flere gange midt om natten. Ønsker du ikke en urolig nattesøvn, kan du nøjes med at sætte et plaster på inden du går i seng. Min erfaring er, at creme er mere effektivt end plaster – det veksler dog fra person til person.

Jeg har oplevet at allerede efter efter 10-20 timer – alt afhængig af i hvor tidlig stadie du opdagede udbruddet – med non-stop behandling af forkølelsessåret, når du til “Fase 2”, hvor svien stopper og blærerne brister. Efter dette stadie kommer der skorpe på såret. Her er såret ikke længere lige så smertefuld, men stadig grimt og pinligt.

Læs mere om Compeeds produkter på deres hjemmeside.

Trin 3: Nu ønsker vi at komme hurtigt frem til “Fase 3”. Det er her, hvor såret er helet og skorpen falder af. Du kan hjælpe din krop med at fremskynde den proces, så du hurtigere slipper af med såret.

Kroppen har behov for Zink for at fremskynde sårhelingsprocessen. Man kan få det i kosttilskud og spise en tablet dagligt. Under et forkølelsessår vil jeg anbefale tre tabletter dagligt. Ellers er fisk, oksekød, skalddyr og fuldkornsprodukter alle gode kilder til Zink.

En anden måde, hvorpå du kan fremskynde sårhelingen er med en læbepomade med helende effekt, som f.eks. Carmex eller Eight Our Cream Lip Portectant fra Elizabeth Arden.Ønsker man af æstetiske årsager at holde det mere usynligt for andre, kan man med fordel anvende plaster nogle dage efter, hvilket også giver en helende effekt.

Læs mere om hurtig sårheling her.

Behandling med sprit mod forkølelsessår – den alternative 

Det er alment kendt, at alkohol og sprit er disinficerende. En øjenlæge har erfaret at sprit er meget effektiv til behandling af herpes i øjnene – men dog for smertefuldt, har skrevet nogle artikler om alkohols (og sprits) effektive virkning mod herpes på læberne. Fremgangsmåden bliver beskrevet i de følgende afsnit – men er også beskrevet på denne side.

larsen cognac

En opsummering af, hvad ovenstående artikel handler om: Så snart du mærke det mindste prikken, hævelse eller svien i læberne, applicerer du Larsen Cognac med en vatpind. Dette gentager du hvert minut i 15 minutter.

Ulempen er, at det ikke er altid, at man har Larsen Cognac eller neglelaksfjerner på hylden. Har du ikke nogle af disse ting, kan du med fordel anvende stærkt alkohol, såsom whiskey, anden cognac, gin eller vodka – gerne en der er destilleret mange gange, så det er helt rent og stærkt.

Nogle personer har fortalt om samme metoder, hvor man springer blærer først og derefter påfører neglelaksfjerner uden acetat  – det skulle svie utrolig meget, men også være effektivt.

Ren sprit skulle have samme desinficerende effekt, mens neglelaksfjerner uden acetat skulle efter sigende og virke rigtig godt. Det skal blot påføres det ømme punkt i et minuts tid. Gentag øvelsen med korte mellemrum indtil du ikke længere mærker svien eller prikken i læben.

Det vigtigste er at finde ud af, hvad der virker bedst for netop dig!

Som udgangpunkt vil jeg dog ikke anbefale sådan en drastisk metode som at springe blærerne uden at tale en lægefaglig uddannet først. Forkoelelsessaar.dk kan ikke drages til ansvar for alternativ behandling.

Naturlig behandling af forkølelsessår

Ønsker du en naturlig behandling af forlølelsessår uden medicin, cremer eller plastre, eller har du blot ikke held med disse produkter, så finder der en masser måder at behandle forkølelsessår og herpes effektiv ved hjælp af naturlige produkter. Først og fremmest så vil jeg anbefale at læse om Tea Tree Oil, som er et effektivt middel mod Herpes og forkølelsessår.

Læs mere om Tea Tree Oil her!

Dernæst kan du på Helsebixen finde en masse forskellige produkter, som er gavnlige mod herpes virus – herunder Longo Vital vitaminpiller, Citronmellisse, Tea Tree Oil, Compeed Plastre og andre fantastiske produkter som styrker dit immunforsvar og generelle sundhed. Hos forkoelelsessaar.dk anbefaler vi Helsebixen, fordi de tilbyder Danmark bredeste udvalg, og det er det eneste webshop, som billigt tilbyder en række produkter mod forkølelsessår.

Hos Med24 finder du billigste netpriser for de fleste naturprodukter mod forkølelsessår – herunder Longovital multivitamin-kosttilskud.

Arganolie mod forkølelsessår

En af de nyeste metoder, som er beviselig nyttig mod forkølelsessår er arganolie. Arganolie har mage egenskaber, og en af disse egenskaber er, at det er helende og rensende. Derved kan arganolie lindre et udbrud af forkølelsessår, således såret ikke bliver så slemt. Arganolie har ikke en virushæmmende effekt, så det kan ikke gå ind og bekæmpe forkølelsesåret som sådan. Ikke desto mindre er den helende og resende effekt ganske nyttig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.