TEST
22013nov
Børn og forkølelsessår

Børn og forkølelsessår

Mange børn bliver i en meget tidlig alder smittet med forkølelsessår. Amerikanske undersøgelser, at børn i 5-års-alderen med ca. 25 % risiko er smittet med forkølelsessår. Af børn på 15 år, viser undersøgelsen at 50 % er smittet med virussen (kilde: sygeboern.dk). En baby kan også nemt blive smittet, og er knap så modstandsdygtig over for virussen, da immunforsvaret endnu ikke er så veludviklet endnu, og derfor kan herpes angreb være alvorligt og meget smertefuldt for babyer og små børn (kilde: National Health Service UK).

Smitte sker typisk gennem berøring af hud eller slimhinde af  en med forkølelsessår eller en smittet person, der bærer virussen. Virussen kan dog også nemt smitte gennem spyt, og kan overleve uden for den smittede i et stykke tid. Det vil sige, at hvis barnet drikker af samme flaske som en smittet – så kan barnet nemt blive smittet. Derfor er det meget svært at undgå (kilde: sundhed.dk)

Det er aldrig rart, når ens barn oplever udbrud af forkølelsessår. Og du ønsker med sikkerhed at hjælpe barnet hurtigt muligt med den mest effektive metode og de rigtige forholdsregler. Det er ganske simpelt. Nedenstående video synes jeg kommer med nogle rigtig gode og simple pointer, når det drejer sig om børn og forkølelsessår.

Den populære Nurse Dani om at være forældre til børn med forkølelsessår.

Forkølelsessår og daginstitution

Er dit barn smittet med forkølelsessår gælder der som udgangspunkt de samme regler, som hvis du selv er smittet med det. Du kan sagtens sende dit barn i vuggestue, børnehave, skole osv. selvom barnet har en forkølelsessår. Selvfølgelig skal man være opmærksom på at det smitter, og på ikke at smitte andre børn. Og har barnet forkølelsessår i forbindelse med en anden sygdom (forkølelse, virus, influenza etc.) så skal barnet selvfølgelig plejes derhjemme (kilde: sygeboern.dk).

Hvordan føles et forkølelsessår?

Hvis dit barn klager over sviende eller prikkende fornemmelse eller smerte omkring læben, så er det med høj sandsynlig et forkølelssår, der er på vej. Her er det igen ekstrem vigtigt at behandle området så hurtigt som muligt. Opstår der først små sviende blærer omkring munden inden behandlingen indtraf, så er det næsten umuligt at undgå et forkølelsessår i et stykke tid.

Det første udbrud, det som man kalder det primærinfektionen, er det værste for barnet. Det kan medføre ekstra lidelser som feber, hovedpine og kvalme. Det vil typisk være et par dage til en uges tid (kilde: Statens Serums Institut)

Det er dog mange måder, hvorpå man kan forkorte perioden, hvor udbruddet er synligt. Det findes en lang række gode råd og effektive produktet som kan hjælpe med at får forkølelsssåret hurtigt væk.

→ Sådan behandler du forkølelsessår

For børn med børneeksem kan sårdannelse være farlig. Det kaldes en stafylokokinfektion – det betyder, at der udover forkølelsessår opstår børnesår. I tilfælde heraf vil sårdannelser blive forværret og der kan opstå yderligere sår i området, fordi barnet smittet sig selv. Børnesår er kendetegnet ved en gullig væske (såskreter) og skorpet udenpå. I sådan et tilfælde anbefales det kraftigt at søge læge (kilde: Netdoktor)

Er dit barn angrebet af en ganske almindeligt forkølelsessår, er der som udgangspunkt ingen grund til at søge læge (kilde: sygeboern.dk). Der gælder som sagt de samme forholdregler som ved voksne – behandling og forebyggeelse. Behandl området hurtigst muligt med et produkt der kan afhjælpe herpes virus som fx creme med aciclovir som Zovir, et plaster som Compeed, eller lysterapi som ViruLite. Immunforsvaret spiller en nøglerolle for at bekæmpe infektioner med forkølelsessår, så hjælp dit barn med at styrke sine egne forsvarsmekanismer f.eks. via sund og vitaminrig kost. Her på siden finder du masser af gode råd om forkølelsessår, som ligeledes gælder for børn i alle aldre.

HSV1-infektion (forkølelssår) er en kronisk virus, og man bærer den derfor hele livet (kilde: ssi.dk) Det betyder dog ikke, at det er jordens undergang, at dit barn er smittet med virussen. Det er meget forskelligt, i hvilket omfang man får symptomer. Nogle lever et helt liv uden ydre synlige symptomer på forkølelssår – mens andre er ramt flere gange om måneden.

Er dit barn blandt de uheldige, der ofte er ramt af udbrud af forkølelsssår er der flere måder, man kan forebygge på, således man undgår hyppige udbrud og grimme sår. Det drejer sig om simple forholdregler og rutine- og adfærdsændringer, der ikke kræver stor viden.

→ Sådan forebygger du for forkølelsessår 

Kilder




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.