TEST
252016jan
En god nats søvn er vigtig for dit helbred

En god nats søvn er vigtig for dit helbred

Forskning fra bl.a. Københavns Universitet viser, at en god nats søvn er essentielt for dit fremtidige helbred og styrker dit immunforsvar. Så sover du godt om natten, mindskes risikoen for herpes. Men det kræver naturligvis, at du har en god seng at sove i.

Det har været en kendt sag i mange år, at en god nats søvn mindsker risikoen for stress og øger dit immunforsvar, så du får større modstandskraft over for bl.a. herpes og en lang række andre virus- og infektionssygdomme.

Sov dig til en sund livsstil

Sidste år slog Københavns Universitet yderligere en tyk streg under vigtigheden af en god nats søvn, da de gennem intensive søvnstudier kunne påvise en direkte sammenhæng mellem god søvn og evnen til at opretholde en sundsstil. Samtidig kunne de påvise, at en forringelse af søvnen øgede sandsynligheden for, at du ville begynde at udvikle kedelige livsstilsproblemer som øget alkoholindtag og overvægt.

Studiet påviste også, at etableringen af gode sovevaner og et sundt søvnmønster med uforstyrret nattesøvn, fremmede sandsynligheden for at lykkes med et rygestop, når de sammenlignede med rygere med et dårligt søvnmønster, der forsøgte at stoppe med at ryge. Det samme menes at være gældende for overvægtige, der forsøger at tabe sig, men er ikke direkte klinisk påvist.

Sørg for at få den vigtige dybe søvn

Så ved at sove bedre om natten kan du opnå en række helbredsmæssige gevinster, der både giver dig en sundere livsstil, øger immunforsvaret og mindsker risikoen for at udvikle stress og andre livsstilssygdomme.

Det kræver naturligvis, at du sikrer dig de bedste betingelser for at få en god, dyb og uforstyrret søvn. For den dybe REM-søvn er vigtigt for, at du kan opnå de mange helbredsmæssige fordele.Årsagen til at din nattesøvn og i særdeleshed din dybe søvn er afgørende for din sunhed er at det er her, at din krops proteinsyntese kører. Proteinsyntesen er en process der genopygger både din krop og dit sind. Det er blandt andet derfor det er afgøende at spise sundt og at man kalder protein for kroppens byggesten.

Forbered dig på at skulle sove

Det kræver nogle gode rutiner omkring sengetid og det at falde i søvn. Start med at lægge iPad, mobiltelefon og computer væk og sluk for fjernsynet mindst en halv til hel time inden du skal sove. Lyset herfra kan forstyrre dit indre ur, så du får svært ved at falde i søvn.

Dæmp også belysningen i det lokale du opholder dig i, umiddelbart inden du går i seng. Sæt dig eventuelt med en god bog eller foretag dig noget andet stille og hyggelig, inden du lægger dig til at sove. Spis eventuelt et lille, let mellemmåltid som f.eks. et stykke knækbrød med mager ost inden sengetid. Det holder forbrændingen oppe gennem natten og sikrer, at du ikke vågner, fordi du er sulten.

Gå derefter ind i soveværelset, luk døren og træk gardinerne for, så støj og lys ikke kan genere dig. Sluk derefter alt lyset i lokalet og læg dig til at sove. Har du svært ved at falde i søvn, kan du eventuelt lære dig nogle meditationsøvelser, der kan tømme hjernen for tankemylder.

Giv kroppen den bedste seng at sove i

Nu er resten op til din seng. Den er den vigtigste faktor for, at kroppen kan få en god nats hvile. Her bør du ikke spare på kvaliteten. Især madrassen er vigtigt, hvis du samtidig vil undgå rygproblemer fra at ligge forkert i sengen.

Vælg en seng med en god og behagelig madras eller investér i en elevationsseng eller en seng med en god, solid boksmadras. Mulighederne er mange og meget personlige. Kan du eventuelt finde en forhandler, hvor du har mulighed for som minimum at kunne udskifte madrassen efter at have prøvet sengen i en periode, har du de bedste muligheder for at finde den seng, der er mest optimal for dig.

Læs dig klogere på en god nat søvn i denne artikel fra videnskab.dk

Godnat og få det bedre!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.