Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 9. september 2020 .

Impotens rammer mænd i alle aldre og kan skyldes både psykiske og fysiske faktorer. Læs her om fire almindelige årsager til impotens.

De fleste mænd kommer i løbet af deres liv til at opleve, at de ikke kan få eller opretholde en rejsning. Det kan ske for de fleste, men for nogle bliver det dog et tilbagevendende problem. Det er et problem, de fleste mænd synes, er svært at tale med deres læge – eller andre for den sags skyld – om. Det ikke at kunne få en erektion, er et stort tabu for de fleste. Det er dog vigtigt, at du får taget hånd om problemet, så du kan få et normalt sexliv igen.

Der kan være forskellige grunde til, at du er blevet impotent – og det er ikke nødvendigvis lig med, at det er en permanent tilstand. Vi kommer ind på fire af de mest almindelige årsager her og hvad der kan gøres ved dem.

1.    Sygdom gør det svært at få en erektion

Mange sygdomme kan gøre det svært for dig at få en erektion eller at opretholde den. Det er sygdomme, der går ind og påvirker nerverne, blodårerne eller hjernen, som for eksempel hjertesygdomme, åreforkalkning og diabetes.

Hvis du har problemer med rejsning på grund af sygdom, er det først og fremmest vigtigt, at du får din sygdom under kontrol. Derudover bør du tale med din læge om problemet, så I sammen kan finde frem til den rigtige løsning.

2.    Usund livsstil øger risikoen for impotens

Mænd, der lever usundt, har en højere risiko for at blive impotente. Det vil sige, at hvis du ryger, drikker meget alkohol, spiser usundt og tager stoffer, vil du i højere grad kunne risikere at komme ud for, at du ikke kan få rejsning eller opleve, at den hurtigt forsvinder igen.

Det er først og fremmest vigtigt, at du begynder at leve sundere. Du skal spise sundere og begynde at motionere. Derudover skal du holde op med at ryge, tage stoffer eller drikke mindre alkohol. Hvis det ikke hjælper, at du ændrer din livsstil, bør du gå til lægen.

3.    Psykiske problemer kan blokere for et normalt sexliv

I mange tilfælde skyldes impotens ikke noget fysisk, men derimod noget psykisk. Det kan være psykiske problemer som stress, angst og depression, men kan også være præstationsangst, problemer i parforholdet eller en tidligere dårlig oplevelse, som du ikke kan slippe.

I mange tilfælde kan det hjælpe dig at tale med din partner om problemet, hvis du har en. Det er svært for mange mænd at tale om impotens, men det er noget, der hjælper meget. Lider du af sværere psykiske problemer, bør du tale med en psykolog eller læge, så du kan få den hjælp, som du har brug for.

4.    Impotens kan være en bivirkning af din medicin

Hvis du tager medicin, kan din impotens være en bivirkning af den. Det kan for eksempel være, hvis du tager antidepressiver. I sådanne tilfælde er det vigtigt, at du i samarbejde med din læge finder frem til noget medicin, der gør, at du både kan få behandlet din sygdom og stadig få rejsning. Du må aldrig holde op med at tage medicinen uden at have talt med din læge om det.

Danske kilder om emnet: