Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 23. februar 2021 .

Forkølelsessår kan opstå mange steder. I 9 ud af 10 tilfælde opstår forkølelsessår på eller omkring munden og læben. Men nogle gange opstår forkølelsessår andre steder. Næsen er et udsat område for forkølelsessår, da huden er præget af slimhinder på det områder.

Herpes på næsen

Rød hævet næse sygdom forkølelse billede

Nogle personer får altid kun forkølelsessår på indersiden af deres næse, mens andre får det på et mere uheldigt sted rent æstetisk – nemlig uden på næsen. Forkølelsessår på eller omkring næsen kan være ligeså smertefuldt og irriterende som på læben – selvom et forkølelsessår på læben dog giver nogle flere begrænsninger i forhold til kysse, spisning, drikning, smitte og så videre.

Når man får et forkølelsessår på næsen, gælder der de samme behandlingsmuligheder, som der gør ved herpes omkring munden. Forkølelsessår på næsen skyldes også smitte af Herpes Simplex Virus 1 – HSV1 – og der gælder de samme regler for smittefare, sårstadier, helingstid og så videre.

Forkølelsessår på hagen eller kinden

Forkølelsessår kan også opstå lige under munden og helt ned på hagen. Generelt siges det, at forkølelsessår på næsen eller hagen forsvinder hurtigere end dem omkring munden, hvor det er meget vigtigt med medicinsk behandling. Et forkølelsessår på næsen eller hagen kan godt forsvinde uden behandling. Ofte vil det være tilstrækkeligt at smøre vaseline eller Eight-hour-cream på det angrebne område.

I forhold til behandling skal det dog siges, at det kan være sværere at behandle et forkølelsessår på indersiden af næsen, da det er næsten umuligt at påsætte plaster. Zovir creme kan også være svært – men der findes heldig andre produkter som kan behandle forkølelsessår i næsen effektivt.

Ellers gælder der mange samme råd som ved forkølelsessår på munden – start behandlingen hurtigt, påfør produktet på det ramte område så ofte som muligt således det konstant er under behandling. Sørg før at spise sundt vitaminrigt og lysin-rigt kost, dyrk motion og dermed holde dit immunforsvar godt kørende.

Hvis du vil se andre eksempler på billeder af forkølelsessår på næsen, hagen, kinden så galleriet nedenfor – men jeg vil advare mod knap så behagelige billeder.