Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 9. september 2020 .

Forkølelsessår kan opstå mange steder. I 9 ud af 10 tilfælde opstår forkølelsessår på eller omkring munden og læben. Men nogle gange opstår forkølelsessår andre steder. Næsen er et udsat område for forkølelsessår, da huden er præget af slimhinder på det områder.

Herpes på næsen

Rød hævet næse sygdom forkølelse billede

Nogle personer får altid kun forkølelsessår på indersiden af deres næse, mens andre får det på et mere uheldigt sted rent æstetisk – nemlig uden på næsen. Forkølelsessår på eller omkring næsen kan være ligeså smertefuldt og irriterende som på læben – selvom et forkølelsessår på læben dog giver nogle flere begrænsninger i forhold til kysse, spisning, drikning, smitte og så videre.

Når man får et forkølelsessår på næsen, gælder der de samme behandlingsmuligheder, som der gør ved herpes omkring munden. Forkølelsessår på næsen skyldes også smitte af Herpes Simplex Virus 1 – HSV1 – og der gælder de samme regler for smittefare, sårstadier, helingstid og så videre.

Forkølelsessår på hagen eller kinden

Forkølelsessår kan også opstå lige under munden og helt ned på hagen. Generelt siges det, at forkølelsessår på næsen eller hagen forsvinder hurtigere end dem omkring munden, hvor det er meget vigtigt med medicinsk behandling. Et forkølelsessår på næsen eller hagen kan godt forsvinde uden behandling. Ofte vil det være tilstrækkeligt at smøre vaseline eller Eight-hour-cream på det angrebne område.

I forhold til behandling skal det dog siges, at det kan være sværere at behandle et forkølelsessår på indersiden af næsen, da det er næsten umuligt at påsætte plaster. Zovir creme kan også være svært – men der findes heldig andre produkter som kan behandle forkølelsessår i næsen effektivt.

Ellers gælder der mange samme råd som ved forkølelsessår på munden – start behandlingen hurtigt, påfør produktet på det ramte område så ofte som muligt således det konstant er under behandling. Sørg før at spise sundt vitaminrigt og lysin-rigt kost, dyrk motion og dermed holde dit immunforsvar godt kørende.

Hvis du oplever brændende sår eller herpes på ryggen, vil der typisk være tale om helvedesild og vi anbefaler kraftigt, at du går til lægen.

Men vær opmærksom på, at du skal kunne lyse derop med apparatet. Hvis du forestiller dig en lommelygte og der ikke vil komme lys op til såret, så vil det typiske ikke virke så godt, om end effekten spreder sig en smule via huden. Se nedenstående citat fra en anmeldelse fra Trustpilot hos en bruger, der har brugt det til forkølelsessår i næsen:

Jeg plejede at få forkølelsessår ved næsen. Det får jeg stadigvæk, men slet, slet ikke i samme grad som før hvor der kom skorper osv. i op til 10 dage. 

bruger fra eHudplejes Trustpilot

Hvis du vil se andre eksempler på billeder af forkølelsessår på næsen, hagen, kinden så galleriet nedenfor – men jeg vil advare mod knap så behagelige billeder.