Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 23. februar 2021 .

Råd nummer 0: Det rigtige produkt

Der findes mange forskellige produkter til behandling af forkølelsessår, men der findes ikke mange produkter, som kan bruges til forebyggelse mod herpes virus. Ikke desto mindre findes der i dag æteriske olierne med ret fantastiske virkninger og høj farmaceutisk kvalitet. Tea Tree Oil har været anvendt mod hudinfektioner mange hundrede år og det er påvist at det modvirker bakterier og er effektiv mod angreb huden som sår, bumser, urenheder og andre hudproblemer.

Med sin kløestillende, lindrende og helende effekt er det for mange et overaskende godt produkt mod forkølelsessår, hvilket et back’et up af mange kundeanmeldelser og kommentarspor på sociale medier.


Råd nummer 1: Spis sundt

sund kost

Et stærk immunforsvar er med til at forebygge fremkomsten af forkølelsessår. Sørg derfor for at spise mad, som styrker immunforsvaret. Her er det vigtigt med masser af c-vitaminer. Gode kilder til c-vitamin er:  broccoli, appelsiner, kiwi, peberfrugt (rød), blomkål, rosenkål og meget andet  frugt og grønt. Andre stoffer som styrker immunforsvaret finder du bl.a. i: spinat, nødder, solsikkefrø, gulerødder  tomat, havregryn, grøn te og fuldkornsbrød. Andre gode råd til et stærkt immunforsvar er b- og d-vitamin, motion og masser af søvn. Læs det bedste råd til et sundt og stærk immunforsvar mod forkølelsessår på denne blog: Et stærkt immunforsvar hjælper også imod blister i munden.

Læs også: Sundhed imod forkølelsessår

Råd nummer 2: Reager hurtigt

Vil du undgå forkølelsessåret må du lære at handle hurtigt. Så snart du ser/føler tegn på herpes udbrud eller blot har mistanke om det, skal du smøre dine læber ind i enten læbepomade, creme, eller tage piller mod virussen. Hvis du synes det er “spild” at medikamenter at bruge dem allerede ved mistanke om forkølelsessår, så tænk på, hvor meget creme etc. du sparer ved at dræbe virussen eller inden såret rigtig er gået i udbrud. Er såret først gået i udbrud, kræver det flere dages behandling med creme/plaster/piller.

Råd nummer 3: Vitaminpiller

Longo Vital billede

Den smittede har virussen i kroppen for altid, men virussen ligger i dvale, når du ikke har udbrud. Den største faktor for at undgå, at virussen “vågner” fra dvalen og udvikler forkølelsessår er et stærk immunforsvar. Jeg har fået henvendelser fra mange personer, som ved at spise Longo Vital vitaminpiller dagligt, er gået fra at have forkølelsessår 1-2 gange om måneder til kun 1-2 gange om året! Vitaminpillerne indeholder stoffer, som styrker kroppens immunforsvar og dermed dræber virussen inden forkølelsessåret går i udbrud. Longo Vital er det kosttilskud med den bedst dokumenterede virkning, og derfor har de også de mest tilfredse forbrugere. Longo Vital får en fuld anbefaling herfra. Dog tror jeg også andre former for kosttilskud og vitaminpiller kan være særdeles gavnlige.

LAVESTE NETPRIS – Start din forebyggelse med Longo Vital her

Råd nummer 4: Pas på dine læber

Brug læbepomade så snart dine læber føles tørre. Fugtige og smidige læber er sundere og mere modstandsdygtige over for herpes. Vær opmærksom på ekstrem kulde eller varme, da disse udtørrer og skader læberne. Tørre læber medfører revner, hvilket er grundlag for et forkølelsessårs frembrud. En almindelig flænge, sår eller bums, kan risikerer at blive til en forkølelsessår på munden, hvis man ikke er opmærksom.

Råd nummer 5: Pas på solen

sol tegning

En undersøgelse har vist, at solen – efter sygdom og forkølelse – er den værste trigger til forkølelsessår. Så skal du på stranden, på badeferie eller et sted hen, hvor du bliver udsat for kraftig eller meget sol, så bør du være omhyggelig med at passe på dine læber. Så undgå derfor så vidt muligt for meget sollys direkte på læberne. Brændte læber giver i særdeleshed anledning til forkølelsessår. Bevæger du dig alligevel ud for at nyde solen, så sørg for at bruge en kraftig solstift (faktor 20 eller mere) så ofte du overhovedet kan, når du udsætter dig selv for solens skarpe stråler. 

Læs mere om de bedste solcremer og solstifte her

Råd nummer 6: Selen og Zink

Selen og Zink er stoffer, som udover at være med til at støtte immunforsvaret, også bidrager til sårheling. Selen findes i fisk og skaldyr, mens Zink er i frø, nødder og kerner. Specielt solsikkefrø er en god idé, da det faktisk er en god kilde til begge dele.

Kosttilskud kan dog også anbefales under sygdom, da kroppen der har behov for store mængder Selen og Zink. Er man først ramt af forkølelsessår er disse stoffer meget hensigtsmæssige at spise for at hjælpe kroppen med at hele såret hurtigst muligt.

Råd nummer 7: Vinteren er farlig

vinter læber

Undersøgelser viser, at langt flere er ramt af forkølelsessår om vinteren, hvor efter det aftager og er lavest og sommeren og igen lidt højere i efteråret. Det er flere grunde hertil. Vinteren er tiden, hvor flest bliver ramt af sygdom. Influenza, feber og forkølelse er de primære årsager til forkølelsessår.

Er man ramt af sygdom, bør man være ekstra opmærksom. Brug læbepomade konstant, spis sundt og hold hele tiden øje med dine læber. Desuden er vinteren hård ved læberne her i Danmark i form af hård kulde. Beskyt derfor dine læber, når du er udenfor.

Råd nummer 8: Søvn

Det lyder simpelt. Og det er det faktisk også. Det er videnskabelig påvist, at det kan være skadeligt for dit immunforsvar, hvis du sover for lidt. Forskning har vist, at det det tredobler risikoen for forkølelse, hvis man får under 7 timers søvn om natten. Det er manglen på søvn, der gør at dit immunforsvar får sværere ved at bekæmpe vira.

Så husk at få sovet igennem om natten, så du undgår svækket immunforsvar og dermed risiko for forkølelsessår.