TEST
32015jan
Herpes i munden – mundsår eller kønssygdom?

Herpes i munden – mundsår eller kønssygdom?

Det kommer altid på det mest ulejlige tidspunkt – og det kommer særligt ofte om vinteren, hvor folks immunforsvar er nedsat på grund af diverse forkølelser, influenzaer og andre sygdomme. Men hvad er herpes i munden og  helt præcist?

Herpes på læben – er det en kønssygdom?

grafik forkølelsessår herpes simplex virus

Herpes Simplex Virus 1 – også kaldet forkølelsesessår – eller blot herpes på læben (herpes labialis) er en kønssygdom i form af en virus, der ligger latent gemt i kroppens nervesystem, og som man aldrig kan komme helt af med. Man kan dog holde den nede ved hjælp af et stærkt immunforsvar og en sund og aktiv livsstil, samt nogle generelle rutiner, som at passe på sine læber og forebygge virussen med de rigtige vitaminer, antioxidanter og mineraler f.eks. i form af kosttilskud.

En kønssygdom behøver ikke nødvendigvis at være en sygdom, der opstår i kønsdelene. Herpes er en kønssygdom og kan både opstå i kønsdelene (herpes genitalis) samt omkring munden og læberne i form af forkølelsessår (herpes labialis). Har du herpes angreb på læberne er ikke ens betydende med, at du har herpes i kønsdelene, men du skal passe på med at smitte dig selv og andre, da det kan smitte fra mund til kønsdele. Læs mere om smitte her. 

Hvordan behandler man et forkølelsessår hurtigt?! 

Det spørger mange om. Svaret er både simpelt og komplekst. Jeg vil gerne give dig 5 rigtig vigtige ting, som du skal være opmærksom på, hvad angår behandling af herpes på læben:

  1. Reager hurtigt! Ved at behandle forkølelsessåret allerede inden der kommer synlige tegn i form af hævelse, rødme eller sviende blærer – så har du en rigtig god chance for at holde det nede.
  2. Brug den rigtige behandlingsform. Zovir og Compeed virker godt for nogen – men langt fra alle. Hvis du ikke allerede har købt det, så anskaf dig et LipZor lysterapi-apperat, som indtil videre er den hurtigste og mest effektive behandlingsmetode på markedet.- Du kan læse mere om LipZor her.lipzor
  3. Undgå at berøring med såret. Forkølelsessår smitter ved berøring og du kan smitte dig selv andre steder på kroppen ved at røre det. Samtidig risikerer du at få bakterier i såret, hvilket sænker helingsprocessen.
  4. Hold såret under konstant behandling. Hvis du ikke ønsker at bruge Zovir på arbejde eller i skole, så sørg for at brug Compeed plaster eller Tea Tree Oil – begge dele er mere eller mindre usynlige behandlingsformer – det samme gælder for førnævnte LipZor.
  5. Kosttilskud som Lysin, C-vitamin eller Zink, kan hjælpe med at forkorte et udbrud – det kan også bruges som forebyggende middel.

Behandling med husråd

Det findes mange husråd om, hvordan man kan behandle disse herpes-angreb på læben med naturlige midler eller husråd. Du skal ikke tro på dem alle sammen. Jeg vil gerne liste 3 ting, som jeg IKKE vil anvende i kampen mod herpes virus:

  1. Tandpasta – Nej, det virker ikke, det er en skrøne.
  2. Hvidløg – Et forkølelsessår forsvinder ikke ved at putte et overskåret hvidløg på.
  3. Citron – C-vitamin er god, men en citron får ikke et forkølelsessår til at forsvinde
  4. Is-terninger – kan fjerne hævelse, men ikke mere end det.
  5. Aloe Vera – hjælper i sårhelingsfasen, men ikke til at bekæmpe et åbent udbrud

Disse lidt optimistiske råd står flere steder på nettet, hvor folk der sværger til naturlig behandling påstår, at man kan behandle såret med disse remedier. Det skal helt sikkert nok være noget godt eller virushæmmende i nogle af disse – samt i andre husråd som lakrids, vanilje eller men det forholder sig ganske enkelt sådan, at når man først er angrebet af herpes virus, stopper man kun forkølelsessåret ved hjælp af medicinske remedier. Det bedste produkt indtil videre er LipZor,  der sammen med aciclovir-tabletter er de eneste der, ifølge kliniske undersøgelser, giver hurtigere behandlingstid end Zovir-creme og Compeed plaster.

Hvis du sværger til naturlige midler, så vil jeg anbefale propolis eller Tea Tree Oil – og til forebyggelse piller med Lysin og Longo Vital.

Læs mere om kroppens immunforsvar her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.