Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 23. februar 2021 .

Helvedesild er et udslæt, som giver en forfærdelig smerte, og det er også grunden til, at det har det meget voldsomme navn. For det er sådan, at det føles, siger dem, som har oplevet det. Ofre for helvedesild siger, at det føles som om, at det brænder lige nede under din hud, og det føles især væmmeligt, fordi det er en konstant smerte.

Så lad os kigge nærmere på, om det er noget, som vi kan undgå, og hvad du skal gøre ved det, hvis du bliver ramt af helvedesild.

Hvad er helvedesild?

Et mindre brugt ord for helvedesild er herpes zoster, da det er denne form for herpes, som er skyld i udslættet. Det kaldes også for human herpesvirus 3, og det er faktisk den samme, som er skyld i børnesygdommen skoldkopper.

Hvis du har haft skoldkopper som barn, så har du også den virus i din krop. Dvs. at alle der har haft skoldkopper, har virussen latent i kroppen, og hvis kroppen lige pludselig ikke kan holde den latent længere, så vil det igen bryde ud.

Når det sker, spreder virussen sig ind under huden, og derved opstår der et udslæt, som føles som om, at du er ved at brænde op indefra.

Hvad er symptomerne på helvedesild?

Du er ikke i tvivl, når du har denne sygdom, for du vil føle det som en forfærdelig smerte. På Netdoktor snakker en tidligere patient om, hvordan det føles at have. Du kan se videoen her.

I første omgang vil du få smerter, og så efter et par dage vil der typisk komme et udslæt. Det vil allerede gøre forfærdeligt ondt med det samme. Efter nogle dage vil du slet ikke kunne fokusere på andet end smerten. Selve udslættet kan gå væk, men ofte vil smerten blive ved med at være der.

Du kan være uheldig, at virussen sætter sig på synsnerven, og det vil gøre, at du vil få komplikationer med dine øjne som nedsat syn eller forvrænget syn.

Når du bliver ramt, føles det så ubehageligt, at du helt sikkert vil kontakte en læge med det samme. Det er ikke en af de sygdomme, hvor man undrer sig over, om man skal tage til lægen eller ej.

Hvordan kan du forebygge det?

Som sagt har de fleste danskere allerede virussen i kroppen, og man er faktisk ikke sikker på, hvorfor den pludselig kommer i udbrud. Man ved bare, at den ikke længere er latent i kroppen, og derved får den lov at sprede sig. Det ville ikke være lige så voldsomt som med skoldkopper, da det kun sætter sig på mindre områder, men man kan ikke fokusere på andet end smerten.

Man mener, at det der kan få den til at gå i udbrud kan være en række stressrelateret situationer, eller hvis du bliver ramt af anden sygdom.

Når det kommer til stress, så kan du sørge for at passe bedre på dig selv. Det gør man typisk ved at sove nok om natten, og så er det godt at have en afslappende hverdag. Hvis du fokuserer på en masse problemer og hele tiden har travlt på dit job, så er det mere sandsynligt, at du får stress, og det skal du passe på med. Herudover kan det være en god idé at få bevæget sig og spise sundt.

Hvis din trigger er feber eller kvæstelser, er der ikke så meget, du kan gøre ved det. For hvis du først har fået feber, kan du ikke rigtig gøre noget ved at forebygge mod helvedesild. Så du skal generelt gøre alt for ikke at få feber, men for det meste vil du ikke kunne gøre noget ved det. Med kvæstelser kan du ikke forebygge det, da det sker pga. uheld. Du skal være klar over, at hvis du sår eller kvæstelser, og du oplever en brændende smerte, så er der en god risiko for, at du har fået helvedesild.

For meget sol kan også være med til at få virussen til at stoppe med at være latent i din krop. Så du skal passe på med at gå for meget rundt direkte i solen, og det er ikke særlig godt at slikke sol for mange timer om dagen. Det er vigtigt, at du passer på dig selv og opholder dig i skyggen, når du har mulighed for det. Hvis du opbevarer dig i solen, er det en god idé altid at benytte solcreme. Det er også det eneste, som beskytter dig mod hudkræft, så det vil vi generelt anbefale, at du gør.

Helvedesild kan også skyldes, at du har HIV, da den virus svækker immunforsvaret, og dermed kan immunforsvaret ikke længere holde virussen latent. Det er selvfølgelig yderst sjældent, at du oplever det. Heldigvis. Men det er værd at vide, at det er tilfældet, så du kan blive testet, hvis du pludselig har et brændende udslæt, og du ikke mener, at du har været stresset. Hvis du har haft sex uden at benytte beskyttelse, vil din læge helt sikkert anbefale dig, at du får foretaget en HIV test.

Generelt er den eneste forebyggelse, at du passer på dig selv og sørger for at styrke dit immunforsvar. Her er det primært vigtigt at leve et stressfrit liv og sørge for at få en masse søvn. Du behøver ikke altid spise sundt for at bevare et stærkt immunforsvar.

Du skal tænke på den måde, at din krop vil gøre alt for at beskytte dig, så medmindre du er stærkt overvægtig, så oplever du sjældent de store problemer med dit immunforsvar. Selv ved overvægtige mennesker er problemet nærmere, at de sætter pres på deres immunforsvar, og så kan det have svært ved at beskytte dig. Så er det, at du risikerer, at helvedesild bryder ud, da du skal huske på, at du allerede har virussen i kroppen.

Hvordan behandler du helvedesild?

Som andre former for herpes, så gør det over af sig selv. Men da det føles direkte ubehageligt at føle som om, at man brænder i huden, så vil de fleste opsøge behandling.

Det er værd at bemærke, at det meste af behandlingen ikke får helvedesild til at forsvinde med det samme. Man fokusere i stedet for på to ting, når det kommer til en effektiv behandling. Man vil gerne lindre smerterne og så vil man gerne fremskynde, hvor hurtigt det går over.

Hvis du har tydelige blærer på det berørte område, så kan lægen gå ind og give et middel mod skoldkoppevirus, og ellers vil lægen typisk ikke gøre andet end at give dig nogle receptpligtige piller, som du kan indtage. Denne medicin skal gives inden for de første 72 timer fra udbruddet for at have en gavnlig effekt. Så det er vigtigt, at du hurtigt henvender dig til lægen med det samme, at du kan mærke et udbrud.

Pillerne, du kan få, vil ofte gøre, at du hurtigere bliver rask, og du dermed kan vende tilbage til dit almindelige liv igen. 

Det er vigtigt at påpege, at hvis du er ramt af virussen på synsnerven, så er det vigtigt, at du får behandling af en læge. Så hvis du har en brændende fornemmelse og nedsat syn, så skal du altid tage til lægen. Udover en hudlæge vil du blot også tilset af øjenlæge, da det er vigtigt at finde ud af, om der er sket nogen skader på dine øjne.

Den anden del i behandlingen går på, at man lægen vil hjælpe dig med at fjerne smerter, da det ikke er særlig rart at have helvedesild. Hvis du allerede er i behandling for at mindske tiden for, hvornår du bliver rask igen, så kan andet skridt sagtens være at tage noget smertelindrende.

For mange vil det ikke virke, hvis de kun tager panodiler, da smerten er alt for stærk. I stedet kan du spørge din læge, om du kan få recept på noget stærkere. Hvis du er tidligt i forløbet, vil der være en god sandsynlighed for, at lægen gerne vil give dig noget. Det skyldes, at det kommer til at gøre meget ondt, og lægen ved godt, at almindelige smertestillende ikke kommer til at være nok for dig.

Hvis du er over 50 år

Hvis du er over 50 år, skal du gå til lægen, når du oplever udbruddet, da det anbefales, at du går i behandling med et antiviralt middel. Du kan derfor ikke lade det gå over sig selv, da der vil være en risiko for, at du vil opleve problemer senere hen. Når man er under 50 år, vil ens immunforsvar heller have samme problemer med at modstå virussen, og derfor oplever man ikke samme komplikationer.

Der vil altid være forbundet en større risiko ved virussen, desto ældre man er. Derfor skal det altid gribes seriøst an, hvis du oplever det, og er over 50 år. Eller hvis du ved, at du i forvejen har nedsat immunforsvar pga. anden sygdom. Du kan læse mere om behandling her.

Hvad kan du forvente bagefter?

90% oplever aldrig nogle problemer igen efterfølgende, og det vil derfor gå væk igen og aldrig komme igen. Man kan aldrig slippe af med det, så i teorien kan du få udbrud igen, men det er sjældent, at det sker.

Det er primært dem, som er blevet ramt på synsnerven, som vil oplade problemer fremover. Det skyldes, at det ikke er sikkert, at du får dit syn tilbage lige med det samme, eller synet kan godt være en smule nedsat.

Selvom det er en ubehagelig virus at opleve, så vil du altid komme dig over den. Så det føles værre, end det er, da du helt sikkert kommer dig.

Vi håber, at du finder denne artikel, når du oplever en prikkende fornemmelse, som udvikler sig til smerte. For det er bedst, hvis du hurtigt får behandling, hvis det skal være effektivt. Så hvis du har en ven, som har snakket om disse symptomer, skal du skynde dig at sende denne artikel til ham eller hende.

Nu ved du i hvert fald lidt om, hvad du kan forvente. Generelt er det bare med at passe på dig selv, for det er den bedste garanti mod alle sygdomme. Men husk at du aldrig kan undgå at blive syg. Så se en læge når du oplever noget, som ikke føles naturligt.