Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 9. september 2020 .

Vi ved allesammen godt, at vi har et immunforsvar, og vi ved også godt, at vi altid har fået at vide, at det er vigtigt med et stærkt og sundt immunforsvar.

Men der er ikke særlig mange af os, der er klar over, hvad immunforsvaret er, og hvorfor det er vigtigt for os.

Hvis flere var klar over, hvad det var, og hvorfor og hvordan du skal passe på det, så er vi sikker på, at de fleste af os ville leve langt sundere. For alt fra mad til søvn påvirker dit immunforsvar, og det er vigtigt, at du tager det seriøst.

Så lad os kigge nærmere på dit immunforsvar.

Hvad er immunforsvaret?

Dit immunforsvar er dit forsvar mod udefrakommende mekanismer. Sådan rent teknisk består dit immunforsvar af flere millioner hvide blodlegemer, som er klar til at angribe fremmede celler, som de mener, er dårlige for dig.

Inden for lægevidenskaben snakker man om et medfødt og det adaptive immunforsvar.

Det medfødte immunsystem er alle de forsvarsmekanismer, som vi har fra naturens side. Hvor det adaptive immunforsvar kan tilpasse sig, og dermed kan det via hukommelse lære, hvordan kroppen skal bekæmpe samme type virus.

Det fantastiske ved vores immunsystem er, at hele vores krop faktisk er lavet til at beskytte os. En del af vores medfødte immunsystem er allerede din hud som første lag. Den beskytter dig mod, at der kan komme bakterier ind i din krop. Dine slimhinder hjælper også med at fjerne mange bakterier for aldrig at komme ind i din krop.

Når vi snakker om de beskytter dig mod, at noget ondsindet kommer ind i din krop, så er der tale om de hvide blodlegemer, som du har i hele kroppen. Dvs. at de er i væv, hud og organer.

Men lad os kigge på, hvordan de fungerer, og hvorfor det har så stor betydning for din krop.

Hvordan fungerer det?

Da hvide blodlegemer er i hele kroppen, så bekæmper de også bakterier alle steder, hvor de oplever dem. Så de har lang større funktion end at passe på virusser, som du får ind af luftvejen. Det er ofte dette, vi snakker om, da vi nævner immunforsvaret, når vi får en forkølelse.

Men dit immunforsvar beskytter dig hele tiden. Når du får en rift eller sår på kroppen, så er det de hvide blodlegemer, som sørger for, at bakterier ikke spreder sig ind til dine inderste organer. Vi kender alle sammen skrækhistorier om nogen, som har fået en kødædende virus, og så har et lille sår endt med at æde dem op indenfra.

Du kan takke dine hvide blodlegemer for, at det ikke sker hele tiden. For hvis bakterier frit kunne bevæge sig ind til dine indre organer, kunne det hurtigt ende med din død.

Så de er dine små krigere, som vil gøre alt for at bekæmpe omverden. Derfor er det så vigtigt, at vi hjælper dem og optimerer vores immunforsvar. Vi kommer nærmere ind på, hvad du helt præcis kan gøre. For det er faktisk nogle ret simple ting, som du kan gøre, hvis du gerne vil have et godt immunforsvar. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan dit immunforsvar virker, kan du læse mere om det her.

Derfor handler det ikke kun om dit immunforsvar

Vi har det med at snakke om immunforsvaret, som den eneste betydning for din krop. Men sandheden er, at immunforsvaret er det, som beskytter dig med ondsindede bakterier. Immunforsvaret har ikke decideret noget med din generelle sundhed at gøre. Du kan godt have et godt immunforsvar men et dårligt hjerte.

Et godt immunforsvar et vigtigt, fordi det beskytter dig mod angreb. En sund krop som helhed er godt, fordi du undgår en masse sygdomme. Desuden kan en række sygdomme gøre, at du lægger unødvendigt pres på dit immunforsvar, så det er klart, at det vigtigt at passe på sig selv.

Det betyder også, at når du læser bloggere skrive om immunforsvaret, så skriver de faktisk ofte om din generelle sundhed. Det er der som sådan ikke noget galt med, men det er vigtigt for os at påpege, så du gør tingene af de rigtige årsager.

Under de følgende punkter om, hvad du kan gøre, kommer vi mere ind på, hvad alt det her har af betydning for dig.

Hvordan styrker du immunforsvaret?

Der er mange holdninger til, hvordan du passer på dit immunforsvar. Det er vigtigt at påpege, at du ikke kan undgå at blive syg. For selvom dit adaptive immunforsvar har hukommelse, så findes der så mange forskellige vira, at du stadigvæk kan blive syg.

Uanset hvor sund du er, kan du stadigvæk blive forkølet. På nogle blogs vil de nogen gange fremføre det som om, at hvis du spiser en bestemt kost, så er du sikker på, at du aldrig bliver syg. Der er intet, som tyder på, at det passer. Det er i hvert fald ikke understøttet af lægevidenskaben.

Når det er sagt, så anbefaler vi stadigvæk, at du gør dit for at passe på dit immunforsvar, for det er klart bedst, at du har det stærkeste mulige immunforsvar. Ældre mennesker bliver f.eks. oftere syge end yngre mennesker, da de har et nedsat immunforsvar. Så vi er helt klart fortalere for, at du passer på dig selv.

Hvordan kan du styrke det gennem kost?

Ifølge forskere er der ikke meget, der tyder på, at du kan påvirke dit immunforsvar gennem kost. De siger ikke, at du ikke kan, men blot at folk overdriver effekterne af en sund livsstil. Meget tyder på, at hvis du spiser for meget mad og bliver stærkt overvægtig, så udvikler du diabetes og andre livsstilssygdomme. De er af åbenlyse grunde dårlige for dit immunforsvar.

Men der, hvor forskere ikke er enige med diverse kostbloggere, er, når det kommer til betydningen af kost, når det kommer til almindelige mennesker. Der er intet, der tyder på, at en trænet person har et bedre immunforsvar end en person, som har et par kilo for meget på kroppen. Vores krop er bygget til at have et par kilo ekstra.

Hvis du tænker over, hvordan mennesker levede i gamle dage, så giver det mening. Der gik vi ikke op i, om vi havde en sixpack, så det har ingen betydning for dit immunforsvar. Vi gemmer fedt på kroppen, fordi i gode tider var det smart at gemme til dårlige tider. Vi bliver overvægtige, fordi mennesker ikke er skabt til at passe på deres vægt. Vi er bygget til at spise, når der er mulighed for at få mad.

Hvis du endelig vil spise en bestemt kost for dit immunforsvar, så tyder meget på, at det er godt at få Omega 3. Dvs. du skal spise fisk. De officielle danske kostråd er stadigvæk gode, hvis du vil være sund og rask.

De handler i sidste ende om at spise varieret. Det betyder ikke, at du ikke skal lytte til kostblogs, for de anbefaler ofte nærende mad, og det er godt for din krop. Generelt bør du spise en masse frugt og grønt, og det er også typisk disse ting, som de vil skrive på kostblogs, som er sunde for dit immunforsvar.

Men det er vigtigt at påpege, at du kan leve på en masse forskellige måder. Dvs. både en vegetar og en kødspiser kan være sunde mennesker. Hvis du lytter til de blogs, der siger noget andet, så skal du være meget skeptisk, for de har ofte en agenda om, at du skal leve ligesom dem.

I bogen Slut med Forbudt gør Morten Elsøe op med mange af disse kostråd, da hans pointe er, at den får folk til at leve et unødvendigt stresset liv, da de skal leve op til nogle kostråd, som ikke engang giver nogen mening.

Sagt på en anden måde så er de mere med til at give dig dårlig samvittighed, end de rent faktisk forbedrer dit helbred. Du kan sagtens være sund, selvom du synes, at du vejer et par  kilo for meget. Det er vigtigt at huske på, hvis du gerne vil have et godt immunforsvar, for der er ingen grund til, at du lever efter en diæt, som du ikke nyder.

Hvordan kan du styrke det gennem motion?

Det her er igen et område, som ofte bliver blandet sammen med dit immunforsvar. På Netdoktor.dk har professor, overlæge, dr.med. Peter Skinhøj fra Klinik for Infektionsmedicin og Reumatologi på Rigshospitalet udtalt om det: “Motion er vældig godt, fordi det styrker hjertet, knogler, led, og modvirker åreforkalkning. Men man undgår ikke forkølelser ved at dyrke motion.”

Dvs. selvom dit immunforsvar ikke rigtigt forbedres af motion, er det stadigvæk godt for dig. For det styrker dit hjerte osv. Så det er ikke sådan, at man kan sige, at du ikke skal dyrke motion.

Hvis du bliver overvægtig, kan du risikere, at du får slidmærker flere steder, og så kommer der flere bakterier ind, som dit immunforsvar skal bekæmpe. Så det er godt at dyrke motion, så du undgår en masse problemer.

Pointen er bare, at du ikke bare kan løbe en tur, og så er det godt for dit immunforsvar.

Hvordan kan du styrke det gennem søvn

Søvn er noget af det vigtigste, når det kommer til dit immunforsvar. Det skyldes, at kroppen behandler sig selv, når du sover. Så det er ironisk, når folk lever sundt og de så sparer deres søvn væk. For det vil netop være med til at gøre dem usunde, og de burde fokusere mere på søvn end kost.

Det interessante er, at man stadigvæk ikke ved særlig meget om, hvorfor søvn påvirker os så meget. Men meget tyder på, at hvis du sover dårligt og for lidt i flere uger, så forringer du dit immunforsvar.

Det betyder, at du skal sørge for at få en god nattesøvn. For de fleste mennesker betyder det, at de skal sove et sted mellem 7 til 8 timer om natten. For at optimere din søvn bør du undgå at se fjernsyn min. en time inden, at du skal i seng. Du sover bedst, hvis dit soveværelse er helt mørkt og køligt.

Hvis du virkelig vil gøre noget for dit immunforsvar, så er det her, at du bør begynde. Det er desuden også lettere at spise sundt og dyrke motion, når du får nok søvn. Så vi kan kun anbefale, at du begynder at tage din søvn mere seriøst, hvis du vil have et bedre liv.

Undgå stress

Stress er endnu et punkt, hvor du finder meget modstridende dokumentation, hvis du går på nettet. Diverse blogs skriver, at du forringer dit immunforsvar, hvis du har stress. Men det er ikke noget, som er understøttet af forskningen. De studier, der har været, har ikke været særlig store, så der er ikke nogen endegyldig konklusion.

Men på samme måde som med din kost, så er øget stress over længere perioder ekstrem dårligt for din krop, så det er ikke noget, vi vil anbefale dig at opleve. Det vil desuden være sværere for dig at falde i søvn, hvis du har stress, så på den måde vil stress ende med at påvirke dit immunforsvar.

Når mange bloggere snakker om immunforsvar, så blander de det sammen med generel sundhed. Hvis man ser på kroppen som en helhed, så sker der heller ikke det store ved det, for deres pointe er blot, at det er godt at være sund.

Det kan vi ikke være uenige i, så vi er store fortalere for, at du passer på dig selv. Om det decideret er immunforsvaret, du styrker, eller din generelle sundhed er ikke så vigtigt.

Pas på dig selv

Ja, hvis du har læst så langt, så har du nok opdaget, at vores pointe er, at du skal passe på dig selv. Hvis du sørger for at bevæge dig, spise sundt og sove godt, så vil hele din krop takke dig.

En sund krop vil ikke blive angrebet ligeså tit som en usund krop, og derfor er det godt at passe på sig selv, selvom det ikke altid styrker dit immunforsvar. Du kan se det på den måde, at du ikke ønsker at lægge unødvendigt pres på din krop.

Vi håber, at du har lært noget om, hvorfor dit immunforsvar er så vigtigt, og hvordan du kan passe på det.