Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 9. september 2020 .

Det er en hudsygdom, som ofte er en allergisk reaktion. Dvs. at alle kan opleve nældefeber, men nogen gange går det ikke væk af sig selv, og det kaldes for kronisk nældefeber.

Omkring 15-20% af befolkningen vil over et helt liv opleve nældefeber. Så det er en meget almindelig hudsygdom, og derfor er det også værd at vide lidt om, hvad det er for en størrelse.

Der er ikke noget farligt ved at have det, men det kan være meget ubehageligt, da det klør. Desuden ser det ikke særlig pænt ud, og det er også noget, som mange går op i.

Hvad er nældefeber?

Sådan helt konkret er nældefeber, at man får hævelser i huden. Ofte vil de få en rødlig farve og klø.

Som allerede nævnt er det meget almindeligt, da store dele af befolkningen på et eller andet tidspunkt vil opleve det. Det skyldes, at kroppen frigiver et særlig stof, som får området til at hæve op. Det er ikke altid til at vide, hvad der får det til at ske, da man mener, at alt fra stress, kulde til bestemt medicin kan være skyld i det. Under afsnittet “Hvorfor får man nældefeber,” kan du læse mere om, hvad du kan tænke over, hvis du oplever det.

For det vigtigste er, at du en anden gang kan undgå det, som giver dig den reaktion.

Hvad er kronisk nældefeber?

Modsat almindelig nældefeber så går kronisk nældefeber ikke væk. Normalt kan du vente et par dage, og så vil kroppen selv ordne problemerne. Men i nogle tilfælde sker det ikke, selvom du prøver at fjerne alle mulige ting.

I sådan et tilfælde kan det være frustrerende og svært at vide, hvad du skal gøre. Her er det vigtigt, at du opsøger behandling, så du kan komme i kontakt med en hudlæge.

Når du har hævelser i mere end seks uger, bliver det betegnet som kronisk. Det vil ofte være sådan, at din hud vil hæve i et område, hvorefter det vil falde ned og hæve op i et andet område.

Derfor er det et problem

Udover at det ikke ser pænt ud, kan kløen fra nældefeber ende med at ødelægge ens søvn og generelt nedsætte ens livskvalitet. Når du først sover dårligt, vil det påvirke dit liv negativt på en række områder.

Det vil føles som om, at du hele tiden sover, men alligevel er du stadigvæk træt. På den måde vil du føle, at du fejler noget alvorligt, men ofte er der tale om, at nældefeberen gør, at du aldrig kommer ned i din dybe søvn. Så du sover overfladisk, selvom du måske ikke vågner af din kløe.

Når du er vågen, kan det til tider føles så ubehageligt, at du bare må gøre noget ved det. Det bliver derfor svært at være til stede blandt andre mennesker, da du ikke kan fokusere på andet end din kløe.

Desuden er der det psykiske aspekt, da mange ikke kan lide, hvordan de ser ud, når de har det. Det gør dig mere usikker, og du begynder at tænke på, hvordan andre ser på dem.

Heldigvis går det væk i de fleste tilfælde efter et kort stykke tid.

Hvorfor får man nældefeber?

Der er ikke nogle klare årsager til, hvorfor man bliver ramt af nældefeber, da det kan ske af mange forskellige ting. Af en eller anden grund er der noget, som stresser din krop, og som frigiver stoffet histamin, som får din hud til at hæve i bestemte områder.

Generelt skal du være meget OBS på, om der er noget, som du har gjort anderledes, end du plejer. For så vil det ofte være her, at du finder problemet, og ofte kræver nældefeber ikke anden behandling, end at du stopper med at gøre det, som udløser problemet.

Det betyder, at du må prøve dig frem. Dog kan der også være tale om en reaktion på noget bestemt, som du egentlig ikke normalt er allergisk overfor. Her vil symptomerne gå væk efter få dage.

Men du skal være OBS på, om du har gjort noget anderledes, end du plejer. Nogle gange kan det være en reaktion mod noget nyt medicin, og så er det vigtigt, at du hurtigt fortæller din læge, at du fik en reaktion af det. Det kan også være en reaktion på drikkevarer og mad, og generelt siger man, at du skal spise sundt og varieret. Dvs. du skal følge de helt almindelige kostråd.

Vejret kan også have en indvirkning. Både sol og kulde. Derfor kan du opleve problemer, hvis du pludselig har været for meget i solen, eller hvis vejret er blevet koldere, og du ikke har haft nok tøj på. Sørg for at holde dig i skyggen, når det er varmt. Om vinteren skal du altid sørge for at have nok tøj på og være pakket godt ind.

Hvis du i forvejen har en allergisk reaktion over for noget, så kan du også risikere, at det giver dig nældefeber.

Som du nok kan se, kan det være svært, hvis ikke umuligt at undgå at få nældefeber, da du ikke kan vide, hvor du får det fra. På Netdoktor.dk har de også meget information om det.

Hvad er symptomerne?

Det er let at vide, om du har nældefeber, da du enten vil opleve et blegt eller rødt udslæt på huden. Ofte vil det også klø. Det vil typisk se ud på samme måde, som hvis du har brændt dig på en brændenælde.

I særtilfælde kan du risikere at få en dybere reaktion i hudens lag. Det vil ofte ske ved tungen, munden, svælget, læberne, kønsorganerne eller øjnene.

I de fleste tilfælde vil det gå væk igen efter et par dage.

Hvordan forebygges nældefeber?

Det kan være svært, da det kan være svært at sige, hvorfor man får det i første omgang. I 90% af tilfældene kan man ikke fastslå, hvorfor du har fået det.

Den bedste forebyggelse vil derfor være at leve et godt og sundt liv på samme måde, som du ville blive anbefalet i andre sammenhænge.

Dvs. du skal sørge for at spise en god kost, dyrke motion og få nok søvn. Det betyder ikke, at du ikke bliver ramt, hvis du gør disse ting, men der er ikke så mange andre ting, som du kan gøre.

Nogle mener, at stress kan frigive stoffet, som giver dig nældefeber, og det er grunden til, at du skal sørge for at have styr på din krop. Hvis du lever en hektisk hverdag og ikke giver dig selv ro og fred, kan det være med til at give dig problemer. Selv hvis det ikke har direkte betydning for det, er det stadigvæk en god idé at gøre for at leve det bedst mulige liv.

Generelt vil det her være godt for dit helbred at få optimal søvn, da det kan være med til at styrke dit immunforsvar. Mange sparer gerne væk på søvn, når de oplever stress, men det er et farligt sted at cutte ned, da du risikerer at nedsætte dit immunforsvar, og det har betydning for hele din krop. Herunder kan det være med til at udløse nældefeber.

På den måde kan man sige, at den bedste forebyggelse er, at du passer på dig selv.

Hvordan behandler du nældefeber?

Ofte vil det ikke kræve nogen behandling, da det går væk af sig selv. Det kan da endda gå væk, uden at du synes, at du har ændret noget. Men i visse tilfælde kan der være tale om kronisk nældefeber, og det kræver behandling.

Hvis du har almindelig nældefeber, kan det ofte behandles ved at købe antihistamin i håndkøb. Ofte kan du godt vente en dag og se, om det begynder at gå væk af sig selv, inden du foretager dig mere.

Er der tale om kronisk nældefeber, skal du kontakte din læge, så lægen kan finde ud af, hvad I skal gøre. Da nældefeber kan forsvinde for at vende tilbage igen, er det en god idé at tage billeder af det. På den måde kan du altid vise det til lægen, hvis du ikke har noget udslæt, når du har fået tid.

Behandlingen vil i første omgang være med antihistaminer, men det kan være i så høje mængder, at du skal have dem på recept. Hvis det stadigvæk ikke virker, vil du typisk få en hudlæge til at udskrive anden form for medicin.

Med kronisk nældefeber vil man ofte kigge på, om der er noget, som du selv kan gøre. Her kan forebyggelse være en god idé, da det kan skyldes, at der er noget, som du får en reaktion af. Typisk vil man starte med at fjerne alt fra bestemte cremer til mad i sit liv. Hvis man får det bedre, kan man så tilføje det tilbage til ens liv.

Det er en ret effektiv løsning til at finde ud af, hvordan man reagerer overfor bestemt mad i ens liv. Eller det kan være, at du bruger en creme eller bodyshampoo, som ikke er god for din krop. Når man oplever kronisk nældefeber, er man tilbøjelig til at prøve en masse forskellige ting af, da det ikke er rart.

Læs mere om nældefeber her: www.naeldefeber.dk og behandling af nældefeber her på Apokteket.dk