Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 9. september 2020 .

I Danmark lever 165.000 mennesker med psoriasis og psoriasisgigt. Det gør, at det er en sygdom, som de fleste af os kender til. Enten har vi den selv, eller vi kender nogen, som har den.

Det gør, at det er vigtigt, at der er fokus på psoriasis, da det er en sygdom, som ikke smitter. Derfor er det vigtigt at få budskabet ud, så alle er klar over, hvordan de skal forholde sig til psoriasis, så vi ikke ender med at diskriminere nogen med det.

Hvad er Psoriasis?

Inden vi kaster os mere ud i det, skal vi lige kigge nærmere på, hvad psoriasis er for en størrelse.

Det er en hudsygdom og for ca. 10% af dem med psoriasis får de psoriasisgigt. Ifølge Psoriasisforeningen tyder noget på, at helt op til hver tredje psoriasispatient oplever psoriasisgigt. Gigten er en selvstændig gigtsygdom, selvom den ligner leddegigt.

Det rammer typisk områderne omkring albuer, knæ og/eller hårbunden. Du kan være ramt af det i større eller mindre grad, da det er en hudsygdom, som du kan have i perioder. Du vil ofte få røde fortykkeded på de angrebet områder.

Hvem risikerer at få Psoriasis?

Det meste tyder på, at det er arveligt, så familier hvor forældre har det, er der større risiko for at børn får det. Alligevel kan personer sagtens rammes, som ikke har nogen familiehistorik med det.

Da det er en hudsygdom, er der ikke noget, som du kan gøre for at undgå at få det. Det handler mere om at opdage det i god tid og så tage stilling til det derfra. Se mere i afsnittet “Hvordan forebygges det,” for at få svar på det.

Hvilke former for Psoriasis findes der?

Du kan blive ramt af sygdommen en række forskellige steder på kroppen, og det er det, som afgør hvad sygdommen kaldes.

Den mest almindelige kaldes blot for almindelig psoriasis eller psoriasis vulgaris. Den begynder i det små i første omgang som små dråber på huden, men den kan udvikle sig til hele kroppen. Det er også grunden til, at man hurtigt skal i behandling, når man bliver ramt for sygdommen, da det kan være til stor gene ellers. Når denne form for psoriasis sætter sig steder på din krop med varme og fugt, så kaldes det for invers psoriasis. Det er vil typisk ske i områder som under armene, i huden ved kønsdelene og fugtige hudfolder.

Hvis du har pustuløs psoriasis, betyder det, at du vil have områder med knopper. De kommer af, at der er hvidt pus og død hud under selve huden.

En anden meget udbredt form er hårbundspsoriasis eller psoriasis i hovedbunden, som sætter sig bag ørerne, i panden, nakken eller ved hårgrænsen. Det vil kradse meget i disse områder, og det vil være meget ubehageligt.

Læs mere om psoriasis i hovedbunden her

Neglepsoriasis føles som om, at der bliver prikket på neglen. Typisk vil det være sådan, at din negl bliver ujævn og tykkere. Der vil komme mange fordybninger i overfladen. I nogle tilfælde kan det endda ske, at neglen ender med at blive løs, da der kommer så meget tryk på den nedefra.

Som allerede nævnt kan mange herunder blive ramt af gigt, som føles ligesom almindelig gigt, og derfor blev det i gamle dage diagnosticeret som det. I dag ved man heldigvis, hvordan man skal diagnosticere det korrekt, og det er godt, så man får den rette behandling.

Hvordan forebygges det?

Du kan ikke forebygge på en måde, hvor du kan undgå at få det. Med det samme at du mener, at noget ikke er, som det skal være, bør du gå til lægen. Lægen kan henvise dig til en hudlæge, og så kan hudlægen finde ud af, hvad du fejler. Når først diagnosen er stillet, kan du begynde i et behandlingsforløb.

For selvom du ikke kan forebygge psoriasis i den forstand, at du helt kan undgå det, så kan du blive bedre til at vide, om bestemte ting får det i udbrud. Det er ikke sådan, at der er nogen garanti, men det vil være det eneste, du selv kan gøre uden professionel behandling.

Generelt siger man, at du skal undgå rygning, visse typer af medicin, for meget druk og stress. Med de ting bliver forebyggelsen mest, hvordan du ikke skal leve, men det meste er råd, som også gælder for andre uden sygdommen. Så det handler generelt om at passe på sig selv.

På sigt vil du lære mere om, hvad du skal undgå. Så det er ikke sikkert, at alle bliver påvirket på samme måde af stress. Så det er svært at sige noget endeligt om det.

Behandling af Psoriasis?

Det kan være psykisk hårdt at gå i behandling, for ofte vil du opleve at mange ting ikke virker. Det får mange til at nægte fortsat behandling, fordi det alligevel ikke virker. Men det er vigtigt, at man fortsætter behandling, selvom man har det sådan, for lige pludselig kan de finde ud af, hvad der virker for dig.

Behandlingen kommer an på, hvor hårdt ramt du er. Hvis du er lettere ramt, får du nogle cremer eller hormonpræparater, som du kan smøre på derhjemme. Du skal kun til din hudlæge for at følge op på det, og det behøver du ikke særlig tit. På den måde får du også udskrevet ny medicin, da det vil være receptpligtig.

Hvis creme osv. ikke er nok, er der en god sandsynlighed for, at du skal have endnu mere behandling. Ofte vil en hudlæge allerede afgøre det, når de ser dig første gang, men de prøver altid at gøre det, som er lettest og mest behageligt for dig. Hvis en behandling ikke virker, kan man så gå videre med noget nyt. Det er grunden til, at det er vigtigt, at man nogen gange har tålmodighed, når det kommer til behandling. Vi ved godt, at det kan være svært, men du skal tænke på, at det er dumt at stoppe, hvis du kunne få det bedre.

Ved værre tilfælde bliver du tilbudt behandling på et hospital eller hudklinik, hvor de f.eks. kan benytte tjærebade eller lysbehandling.

Hvis det heller ikke virker eller ikke er nok, kan du få medicin. Men vil ofte vente med at gå medicin for at se, om det andet kan behandle problemet. Selvom du får medicin, vil du også ofte have gavn af at besøge en hudklinik.

Hvert år tager mange patienter også til Israel for at få behandling, da de har et godt vejr til det, og rigtig mange har godt af at bade i det døde hav.

Tea Tree Oil har i flere undersøgelser også haft en god effekt på psoriasis. Du kan behandle et udbrud af psorisis med Tea Tree Oil ved at blande koncetreret Tea Tree Oil op med vand eller en anden slags olie og påføre det inficerede område. MedicinalNewsToday.com har skrevet en artikel om det. Du kan læse mere om Tea Tree Oil her på siden. 

Behandling/forebyggelse af neglepsoriasis

Hvis du er ramt af neglepsoriasis, så har du store problemer med dine negle, da de hæver op og ser ødelagte ud. Eller måske falder de helt af. Det bedste, du kan gøre her, er forebyggelse, hvor du passer ekstra meget på dine negle. Hvis du skal lave arbejde, hvor du kan risikere at ramme neglene, det kan f.eks. være rengøring eller havearbejde, så skal du bruge handsker. Det vil beskytte dine negle mod slag, som kan ende med at få dig til at tabe neglen.

Det virker godt at være i tabletbehandling med f.eks. Metrotraxat eller Neotigason. Andre patienter har gode erfaringer med lysbehandling. For tabletbehandling vil være en for voldsom behandling, hvis det er det eneste sted, du er ramt.

Hos Psoriasisforeningen anbefaler de ikke, at man får kunstige negle, selvom mange patienter er glade for det. De er bange for, at man udvikler allergi, da man skal klistre neglene fast. Men hvis du gerne vil have pæne negle, er det en løsning, der er værd at prøve.

Behandling af Psoriasisgigt

Det er hårdt at have psoriasisgigt, for det kan være svært at finde en effektiv behandling. Patienter vil ofte have dårlige og gode perioder, og derfor kan det være svært at vide, hvad der virker og ikke virker.

For du kan finde en behandling, som du tror, der virker, fordi din gigt ikke føles så slemt, og pludselig bryder den frem igen. Meget af behandlingen handler om at give medicin, blandt andet for at mindske smerten.

Sammen med din læge skal du finde ud af, hvad der er den optimale løsning for dig. For det er ikke særlig sjovt at have smerter, men samtidig kan medicin virke sløvende, så det er ikke alle, som bryder som om at tage meget af det. For de fleste vil det være nok behandling at smertelindre.

I nogle tilfælde skal der mere drastiske behandlinger til, hvis patienter oplever stærke smerter i hverdagen. Her kan det være nødvendig med en tabletkur eller injektionskur. Det vil være noget, som du kan snakke nærmere om med din læge.

Vi håber, at denne artikel har hjulpet dig med, hvad du skal gøre, hvis du eller et familiemedlem bliver ramt af psoriasis. For der har været nogle skræksager, hvor folk er blevet afvist i svømmehallen, fordi folk synes, at det ser farligt ud. Vi tror, at information er vejen frem til at løse dette problem.

Hvis du har en ven, som ikke ved noget om sygdommen, så kan du sende denne artikel, og så kan I tage en snak om det.