Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 15. marts 2021 .

Herpes i munden er en yderst smitsom virus, og smitter ved fysisk berøring. Man bør derfor undgå at kysse, dyrke oralsex, og undgå mund til mund berøring i perioder med forkølelsessår.

Nogen påstår at det kun smitter gennem direkte berøring. Det kan dog også smitte via genstande f.eks. hvis du drikker af samme glas/flaske, bruger samme tandbørste, samme håndklæde etc, som en der allerede er smittet, hvor forkølelsessåret er i udbrud. Men det er kun i den periode, hvor blærerne brister og der opstår sår.

Virussen findes hovedsaglig i væsken i forkølelsessåret. Det smitter, indtil det er tørret helt ud – uden sprækker. Det kan også smitte i en kort periode, hvor det ikke er i udbrud. I 5 procent af den symptomfri periode er der således risiko for smitte.

Undgå mund til mund berøring, hvis du har et forkølelsessår. 

Pas på med at dele håndklæde, tandbørste, flaske osv, når du har forkølelsessår

Undgå at dyrke oralsex, hvis du har et forkølelsessår.

Kan forkølelsessår smitte til herpes i kønsdelene?

Har man selv et forkølelsessår, kan man smitte sin sexpartner gennem seksuel kontakt i form af oralsex. Forkølelsessår kan altsåoverføres til herpes i kønsdelene. Herpes kan ligeledes smitte den anden vej. Oralsex med en med en, der har herpes for neden, kan give forkølelsessår.

Du kan også være uheldig at smitte dig selv til andre dele af kroppen. Det kan ske ved, at du selv overfører virussen fra via kontakt til såret og senere kontakt til kønsdele eller øjnene. Det er vigtigt derfor at vaske hænder grundigt efter enhver kontakt med forkølelsessåret eller bruge disinficerende sprit.

Forkølelsessår er som nævnt en meget udbredt virus. Med efterhånden 9 ud af 10 danskere smittet er det meget svært at undgå at blive smittet. Man skal tage sine forholdsregler, hvis man ikke er smittet. Men er du smittet, så er det vigtigste redskab at undgå at få forkølelsessår til at gå i udbrud og behandle det effektivt, hvis det gør.

Men bærer du Herpes Simplex Virussen i kroppen, så skal man altid være opmærksom på at man kan smitte andre. Hvad mange ikke ved er, at forkølelsessår også smitter i 5 % af den symptomfrie periode. Det vil sige, at selvom du ikke har et forkølelsessår i udbrud, så ligger virus stadig skjult i kroppen, hvor man altså være uheldig at smitte andre uden af have symptomer. Derfor skal man som smittet være påpasselig med oralsex.

Smitte og børn

Nyfødte og spædbørn er ikke lige så modstandsdygtige overfor infektioner, som voksne mennesker. Derfor kan en herpes infektion være ret alvorlig over for de små børn. Så hvis du selv ofte er ramt af forkølelsessår bør du være påpasselig i din omgang med nyfødte og spædbørn. Har man selv en forkølelsessår bør man naturligvis være opmærksom på ikke at kysse sit barn.

BLOG: Graviditet, smitte og forkølelsessår

Behandling af forkølelsessår hos børn er det samme som hos voksne mennesker. Har dit barn et forkølelsessår skal du altså blot sørge for hjælpe med at behandle såret effektivt. Det vil sige, at I skal starte behandling så snart barnet oplever de første symptomer. Sørg for at behandlingen er konstant de første par døgn.

Selvom dit barn har et forkølelsessår, behøver det ikke betyde at skal blive hjemme fra daginstitution eller skole. En god idé er dog at give barnet et plaster (f.eks. Compeed) på det angrebne område. Det er både med til at lindre, behandle, men gør også at smitterisikoen over for de andre børn er mindre.

BLOG: Børn, baby og forkølelsessår

Forkølelsessår med plaster – smitte

Hvis du har et forkølelsessår og påfører det med et usynlig plaster – som f.eks. et compeed-plaster – så smitter det stadig væk. Compeed plaster er med til at beskytte såret, og naturligvis også andre. Det hjælper i høj grad på smittefaren, da virus fra blærer har sværere ved at forlade området og smitte andre. Du kan dog stadig ikke kysse din kæreste og stadig være 100 procent sikker på, at du ikke smitter ham/hende, eftersom virus kan findes i dit spyt eksempelvis. Så et plaster er dæmpende for smittefaren, men ikke en sikkerhed mod smitte.

Læs mere om behandling med plaster her!

Kan blæner og blister i munden smitte? 

Hvis du har fået blister i munden, så skal du ikke være urolig for at smitte andre med forkølelsessår. Blister er ikke det samme som forkølelsessår, og de smitter derved heller ikke. Blister og blæner opstår, ligesom forkølelsessår ofte, når dit immunforsvar er svækket, og de er begge smertefulde. Derfor forveksles de også ofte med hinanden. Men du skal altså ikke være bange for at kysse din kæreste, fordi du har en blæne på tungen. Du skal dog være opmærksom på IKKE at kysse din kæreste, hvis du har et forkølelsessår.

Læs mere om: Blister og blæner her.