TEST
262013nov
De 6 stadier af et forkølelsessår

De 6 stadier af et forkølelsessår

Når du står ansigt til ansigt med synlige forkølelsessår symptomer, vil du bemærke, at hver dag er et ny udfordring – og du skal være klar. Man skulle ikke tro det, men et forkølelsessår gennemgår 6 stadier i dets 8-10 dages forløb – uden behandling kan det tage op til 2 uger! Når du begynder at behandle på det angrebne område, kan du hjælpe med at forkorte den helbredende tid på forkølelsessåret cyklus, som ses nedenfor:

Forkølelsessåret ser forskellige ud på alle stadier. Ofte hører vi om personer, der er i tvivl om de har et forkølelsessår eller en bums. Men efter de første stadier er du ikke i tvivl.

Har du allerede fået et forkølelsessår?

TIP: Se hvordan du med den rette behandling kan springe fra stadie 1 eller 2 direkte til stadie 6 – i bunden af artiklen.

Den første prikken | Dag 1 

Faser af forkølelsessår omvendt

Før der overhovedet er nogle synlige tegn på et forkølelsessår, kan du mærke en lille prikkende fornemmelse. Det kan føles som en lille svie eller kløe – nogengange nærmest en brændende fornemmelse. Prikkestadiet varer kun nogle timer til en dag, og det er ikke hos alle at dette stadie indtræffer. Mærker man denne fornemmelse er det det  bedste tidspunkt at starte en behandling.

Hævelse og rødme | Dag 2

Efter prikkestadiet kommer de førset synlige symptomer på forkølelsessåret. De synlige tegn viser sig i form af et rødt hævet rødt område, som ikke ligner et sår, men nærmere en bums eller en hævelse i læben. Hvis du endnu ikke har startet behandlingen ved dette stadie, så er det meget vigtigt at starte så hurtigt som muligt, da der her stadig er mulighed for at holde inflammationen nede på et begrænset omfang.

Kraftig svie og blærer | Dag 3-4

Dette stadie er blærer-stadiet – og det ville typisk føles som en meget kraftig svie omkring blærerne, som sandsynligvis ses som en gruppe af små, smertefulde knuder. Disse kan formere sig og/eller vokse, hvis du behandler det effektivt og kontinuerligt. Din krop vil forsøge at bekæmpe dit forkølelsessår, og derfor vil hvide blodlegemer rejse til blærerne for at bekæmpe infektionen. Når dette sker, fyldes dine blærerne omkring munden med en klar væske – derfor hævelsen.

Blærerne brister | Dag 5

Dette kan være den mest smertefulde fase af dit udbrud, men det vil kun vare omkring en dag. Det er her de væskefyldte blærer brister. På dette stadier er der den største smitte overhovedet, da væsken indeholder millioner af viruspartikler. Vær på dette stadie derfor ekstra opmærksom på ikke at smitte andre. På dette tidspunkt ligner forkølelsessåret mest af alt et åbent sår.

Skorpe og smerten væk | Dag 6-8

Her har skorpedannelsen indtruffet, dit forkølelsessår udtørrer og danner en sårskorpe. I denne fase er smittefaren væsentlig mindre, da viruspartiklerne er væk og kun sårskorpen er tilbage. Fasen er ikke præget af den samme svie, men er ubehagelig, fordi du kan opleve smertefulde revner, der kan bløde. Pas derfor på dine læber i dette stadie for at hjælpe kroppen med at hele såret hurtigere.

Heling stadiet | 8-10 dage

Såret heler, og skorpen falder af.  Din hud kan herefter være lettere pink eller rød, men huden begynder hurtigt at se helt normal ud igen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.