TEST
112013nov
Sund kost forebygger mod Herpes Virus

Sund kost forebygger mod Herpes Virus

Jeg vil i denne blog give dig nogle simple råd til, hvordan du spiser på en måde, så du forebygger mod forkølelsessår. Vil du undgå forkølelsessår, er der er to overordnede aspektiver du skal have fokus på.

Læs mere om forebyggelse og bekæmpelse af Herpes Type 2

1)      Styrkelse af dit immunforsvar

2)      Opretholde en positiv balance af lysin

Styrk dit immunforsvaret via kostråd

Som bekendt kommer forkølelsessår typisk, når kroppen naturlige forsvar er svækket. Det sker typisk i forbindelse med sygdom. Chancen for at undgå dette vokser proportionelt ved at have et stærkere immunforsvar. Immunforsvaret er kroppens egen forsvarsmekanismer mod ondsindede organismer i kroppen. Her er tre gode råd til, hvordan du styrker dit immunforsvar:Styrk dit immunforsvar via kostråd og undgå forkølelsessår

  • Fed fisk er fedt: Makrel, sild, ørred, ål, hellefisk gemmer alle på de vigtige omega-3 fedtsyrer samt selen, som er styrkede for immunforsvaret. Specielt vil jeg anbefale makrel i tomat, så du også får vigtige kulhydrater. Spis 2-300 gram fed fisk om ugen.
  • Probiotika – for livet: Over halvdelen af aktiverne i kroppens immunforsvar er knyttet til tarmfloraen. Det er derfor vigtigt, at de probiotiske bakterier kan udkonkurrere skadelige bakterier og holde dit indre immunforsvar i topform. Disse probiotiske bakterier findes i mækeprodukter som Cultura Naturel, syrnet mælk eller sojadrik med probiotiske bakterier. Probiotika betyder for (pro) livet (bios).
  • Solbær-mania: Det saftige frugtkød i solbær er pakket ind i en hinde af farcesprudlende antocyminer. Antocyaminer hører til kroppens vigtigste antioxidanter. Bærret indeholder også c- og e-vitaminer, der sammen med antocyminen styrker kroppens immunforsvar effektivt. Blåbær, rips, hindbær, hyldebær er ligeledes gode for dit immunforsvar.

Lysin mod forkølelsessår

Nu har du styrket dit immunforsvar. Er du så sikret mod forkølelsessår? Nej, ikke helt – men du er godt på vej. Undersøgelser har vist, at visse fødemidler øger tendensen til udbrud. Skurken er aminosyren Arginin. Værste kilder til Arginin er chokolade, nødder og gelatine. Kornprodukter indeholder også en vis mængde Arginin.

Råd nummer 1 er derfor at undgå for meget chokolade, nødder og gelatine og skrue ned for mængden af kornprodukter.

Men hvad gør man, hvis man stadig gerne vil have nutella og brød? Det er der selvfølgelig en ernæringsfaglig løsning på. En anden aminosyre, Lysin, modvirker udbrud af herpes. Det er derfor vigtigt at have en positiv balance af lysin i forhold til arginin. Lysin findes blandt andet i mælk, oksekød, svinekød, fjerkræ, tun og æg. Det meste grønt har også en positiv balance af lysin og arginin. Lysin kan ligeledes købes som kosttilskud. Dosis er 2 gram dagligt mellem måltiderne.

Råd nummer 2 er således at spise lysin-holdigt kost som især kalkun, kylling og tun. Det kan dog være svært at planlægge sin kost efter, hvor meget Lysin og Gelatine, der er i de forskellige råvarer. Der findes også proteinpulver, hvor der er er et højt indhold af lysin.

Derfor er den nemmeste og mest effektive løsning at indtage Lysin kosttilskud, som kan købes. Du kan få Lysin i tabletform, men det forhandles ikke i Danmark – så det skal bestilles online:

Læs mere om Lysin mod forkølelsesssår her

Opretholder du en positiv balance mellem er du godt på vej. Men omsætningen af lysin kræver en lang række næringsstoffer. Især B-vitaminer som B2, B3, B6 og c-vitaminer, glutaminsyre, jern og zink.

Råd nummer 3 er derfor, at spise varieret og få rigeligt c-vitamin gennem f.eks. citrusfrugter, pebberfrugter og bær.

Slutteligt, er det vigtigt at nævne, at et aktivt liv med masser af motion bidrager positivt til utrolig mange aspekter af din krops sundhed – heriblandt immunforsvaret og kroppens evne til at tilbageholde virusser.

For at opsummere, kan vi stille det op i 7 simple råd:

  1. Spis fed fisk som makrel, ørred, hellefisk, sild. 
  2. Spis solbær, samt blåbær, hindbær, hyldebær – eller tog Lysin i kosttilskud
  3. Drik syrnede, fedtfattige mælkeprodukter og sojadrikke. 
  4. Trap ned med chokolade, nødder, gelatine og kornprodukter. 
  5. Få rigelig med Lysin – f.eks. gennem kosttilskud 
  6. Spis varieret!
  7. Dyrk motion

God fornøjelse!

Læs mere om smitte af forkølelsessår og herpes her


Få ugens bedste tilbud på sunde dagligvarer direkte på din Facebook-feed

På denne nye Facebook-gruppe https://www.facebook.com/groups/227942584058677/?fref=ts får du hver uge de bedste tilbud på de sundeste fødevarer.

Særligt er der fokus på dagligvarer med højt indhold af protein og som er fulde af vitaminer og antioxidanter, såsom kylling, tun, skyr, broccoli, avokado, spinat osv.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.