Af Jakob Sørensen

Senest revideret d. 13. juli 2023 .

Zovir er et af de mest anerkendte og populære produkter mod herpes virus. Zovir er faktisk verdens mest anvendte produkt til behandling af  forkølelsessår. Da produktet kom frem var det banebrydende, da det den første af sin slags, og er dermed det originale produkt. Zovir var længe et anerkendt og troværdig lægemiddel før den i 1991 blev receptfri i mange lande. Det gjorde produktet mere tilgængeligt og dermed blev Zovir mainstream, som det er i dag. Dog er der sidenhen kommet rigtig mange nye konkurrerende produktet til.

Gode råd til hvordan man bedst behandler med Zovir?

Start behandlingen i den første fase af forkølelsessåret det vil sige, lige så snart du mærker en snurrende eller prikkende fornemmelse på læben. Jo før du starter behandlingen, jo bedre. Behandling mod virus bør som sagt starte, så snart du mærker den første prikken, men ikke alle kan mærke denne første prikken. Hos de personer er det ekstra vigtigt at behandle lige så snart forkølelsessåret bryder ud. Ligegyldigt i hvilken fase forkølelsessåret er på, bør du behandle det. Det skyldes både smittefaren og at du kan forkorte forkølelsessårets varighed selv efter der er opstået blærer.

Når du skal påsmøre cremen er det vigtigt at tænke på hygiejne, da forkølelsessår som bekendt smitter både dig selv og andre. Vask derfor fingre før og efter behandling med Zovir.  Når du har vasket fingre, påsmører du cremen på området. Cremen trænger herefter ind i huden og hæmmer udviklingen af virus.

Cremens har, udover at være virusbekæmpende, også fugtende egenskaber, hvilket er vigtigt i alle faser af et forkølelsessår, da det er meget skrøbeligt. Hvis såret sprækker eller dele af det rives af, øger det tiden for fuldkommen heling af såret. Påfør  derfor Zovir cremen rundt om selve forkølelsessåret, for at huden holdes blød og smidig, samtidigt med at virussen bekæmpes.

Anvendelse af Zovir

Det er vigtigt at understrege, at man ved enhver brug af Zovir skal følge de udstedte anvisninger. Du kan læse om, hvordan man behandler bedst på Zovirs egen hjemmeside, www.zovir.dk. På denne hjemmeside har jeg givet mine erfarinkommet med mine erfaringer med produktet, og som nævnt i den forbindelse anbefaler jeg at kunden til hver en tid følger de anvisninger som ses på Zovir.dk, på produktemballagen eller anvisninger fra læge, apoteker eller anden fagperson. Du kan læse produktresume på Zovir her samt indlægseddel her.

Zovir bør kun bruges på børn over 2 år og voksne: Start behandlingen hurtigst muligt efter første tegn på udbrud. Tidlig behandling kan stoppe udviklingen af forkølelsessåret. Påfør cremen 5 gange dagligt i 5-10 dage. Kun til udvortes brug. Undgå at få creme i øjnene. Opbevaring: Utilgængeligt for børn. Opbevares ved stuetemperatur, ikke i køleskab.

Aciclovir – det aktive stof

Tilbage i 1988 modtog de to forskere, G. Elion og G. Hichings, Nobelprisen. Det gjorde det for deres arbejde i udviklingen af molekylet Aciclovir, som er det aktive stof i Zovir. Faktisk er denne viden og Herpes virussen senere blevet anvendt inden for f.eks. HIV-forskning.

Aciclovir er altså det aktive stof i Zovir, men det findes også i mange andre cremer mod forkølelsessår såsom: Zoviduo, Cymex, Herpavir og Acivir. Alle disse cremer indeholder 5 % Aciclovir, dvs. 50 mg. per gram. Cremer med Aciclovir – som Zovir – er flere gange blevet klinisk dokumenteret til at give hurtigere heling af et forkølelsessår.

Debat: Virker Zovir bedre andre midler?

Der er delte meninger om Zovir, som værende effektivt mod forkølelsessår. Hos forkoelelsessaar.dk forholder vi os til dokumenteret, men også subjektive holdninger. Det er som sagt klinisk bevidst, at Zovir har antiviral virkning, der gør at det kan forkorte tiden med forkølelsessår i forhold til en placebo-creme med uden aktive stoffer i. Dog viser de fleste undersøgelser kun 1 dags hurtigere sårheling end placebo. Derfor vurderer vi, at det er helt på sin plads at diskutere, om det findes mere effektive end andre midler såsom Compeed eller Tea Tree Oil.

Kigger vi på de holdninger til produktet, som vi finder rundt omkring på diverse debatfora, så ses det, at der er delte meninger:

jeg syns ikke zovir hjælper en skid, og hvis jeg bare bruger isterninger, kan det være væk på en dag eller to.. har faktisk lige haft et i denne uge, som allerede er væk 🙂 – (kilde)

Jeg bruger selv zovir-cremen og det virker rigtig godt. Selvom den er lavet til forkølelsessår, duer den også til det andet.
Jeg smører lige så snart jeg mærker de mindste tegn på at der er et udbrud på vej, og så kan man faktisk nå at tage det i opløbet. (kilde)

jeg har selv brugt zovir i mange år, og jeg synes det virker ok… Men efter jeg har prøvet citronmellisse creme så jeg fundet ud af at det virker bedst ihvertfald for mig (kilde)

Zovir virker nogenlunde, men når først blærer er brudt ud er det altid for sent med Zovir. I dag bruger jeg altid ViruLite – gerne i kombination med Zovir eller Compeed – og jeg får aldrig et grimt sår efterfølgende, da jeg kan få udbruddet dæmpet fuldstændigt med ViruLite.

Som det ses er der mange forskellige holdninger, hvorvidt Zovir virker godt mod forkølelsessår eller ej.

Konklusionen må være, at Zovir virker mod forkølelsessår, da det er dokumenteret af læger. Men at dens virkning ikke er en mirakelkur, da det kun nedsætter perioden med meget kort, og at flere smittede oplever at der findes alternative behandlingmåder, der virker bedre end Zovir. Rådet må derfor være, at du skal bruge Zovir, hvis du oplever at det virker bedst for dig, men at du bør være åben for andre behandlingsformer, hvis du ikke synes at Zovir hjælper dig i mod herpes virus.

Hvor kan jeg købe Zovir?

Zovir er et håndkøbsmedicin, som du kan købe ved din lokale apoteker. Du kan også få det i Matas, The Body Shop, samt diverse kiosker som 7Eleven. Det er dog en god idé at have det liggende klar, så du kan behandle hurtigt, hvis du får udbrud.

Den billigste måde at købe Zovir er at købe det online. På Med24 finder du mange forskellige produkter mod forkølelsessår, herunder Zovir, som du kan finde herunder:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.