TEST
212016feb

Fjern og forebyg bumser – ultimativ guide

Bumser – også kendt som acne – er en lidelse som langt de fleste på et tidspunkt i deres liv har stiftet bekendtskab med, og det er næsten blevet symbolet på puberteten og teenagere. Omfanget af problemet er meget forskelligt fra person til person. De heldige rammes slet ikke, mens langt størstedelen har været ramt i større eller mindre grad. Bumser er altså helt normalt, men alligevel er det et problem, som er hæmmende for rigtigt mange mennesker.  

Bumser kan føre til lavt selvværd, og at man trækker sig fra fælleskabet, fordi man er pinligt berørt over problemet. Hvis du har bumser, kender du sikkert til at være overopmærksom på din hud, hvorfor du flere gange dagligt opsøger et spejl for at tjekke for og presse nye bumser ud, hvilket oftest er en helt uhensigtsmæssig måde at fjerne bumser på.

Kan du nikke genkendende til noget af ovenstående, eller vil du bare gerne have nogle tips til at forebygge og behandle bumser? Læser du denne guide, er du godt på vej mod en flottere og ikke mindst sundere hud.

Hvad er en bums?

Før vi kommer ind på redskaberne til at forebygge og behandle bumser, vil vi forklare, hvad det egentlig er, som så mange mennesker kæmper med. Bumser fremkommer på grund af Propionebacterium acnes, som er en hudbakterie, der lever af hudfedt. Grunden til mange teenager især døjer med bumser, er at kroppens produktion af det mandlige kønshormon stiger, ikke blot hos mænd, men også hos kvinder. Dette medfører at talgkirtlerne i huden danner mere hudfedt, hvilket samtidigt betyder at talgkirtlernes åbning på hudens overflade mindskes, og når en porre så bliver tilstoppet, opstår problemet.

Hudorme og bumser går hånd i hånd

Et tilstoppet pore danner nemlig en hudorm, som du nok kender som de lille sorte prikker, der ofte ses på næsen. Dine bumser opstår så ved, at Propionibacterium acnes omdanner hudfedtet, der har sat sig fast i den tilstoppede hudorm, til andre stoffer. Sagt med andre ord, du får den røde/gule bule i huden, som vi alle ønsker hen hvor peberet gror.

Skal du klemme dine bumser?

Du har sikkert flere gange hørt eller læst om folk, der advarer mod at presse og pille i dine bumser med den begrundelse om, at det gør problemet værre. Dette er ikke løgn, og det kan sagtens gøre langt mere skade end gavn, når du nærmest panisk står og prikker løs foran spejlet. Men sandheden er, at du sagtens kan have gavn af at klemme dine bumser. Det skal bare gøres korrekt. Trykker du dine bumser vil du, udover den umiddelbare gevinst ved at fjerne den ikke så tiltrækkende gule prik, opleve en række fordele. At trykke bumser vil reducere:

  • ardannelsen
  • betændelsen
  • helingstiden

Fjern bumsen på den rigtige måde

Et af de vigtigste råd jeg kan give dig er, at du skal væbne dig med tålmodighed og undgå at presse for voldsomt. Er du for voldsom, kan du nemt komme til at ende ud med rødt mærke, der vil blive på huden i længere tid end selve bumsen og måske endda medføre et decideret ar. Start med at vaske dine hænder grundigt og gå eventuelt i bad. Bakterier er en af dine værste fjender i kampen mod bumser, og derfor er det vigtigt med god hygiejne. Badet gør desuden huden blød. Klem så lige forsigtigt om bumsen indtil det gule for ’popper’ ud. Du skal aldrig trykke så længe, at der kommer blod.

Klem bumserne korrekt uden direkte kontakt med fedtede fingre

En endnu bedre løsning er slet ikke at bruge fingrene. Jamen hvordan skal jeg så gøre, tænker du måske, og det skal jeg fortælle dig. Du kan vælge at bruge en nål, som du først sterilisere ved hjælp af en lighter, hvorefter du lader den afkøle og tørrer den af med sprit. Et andet våben kan være den såkaldte comedone extractor, der kan købes i Illum og, hvis du er heldig, i din lokale Matas. Fordelen ved disse to metoder er, at du slipper for at bruge hænderne direkte i ansigtet, mens du sikrer at hullet ned til bumsen opstår det mest fordelagtige sted. Herefter bør du påfører en eksfoliering, der hjælper på rødmen og vigtigst af alt dræber bakterierne.

Med dette in mente kan du roligt begynde at trykke dine bumser.

Hvordan fjerner man hudorme?

Hudorme, eller blackheads som de meget relevant kaldes på engelsk, kan være et yderst frustrerende problem. Har du forsøgt dig med at fjerne de små sorte prikker, har du sikkert erfaret, at det langt fra er lige til. Heldigvis er der en række teknikker og værkstøjer, der effektivt kan hjælpe med netop det problem.

1. Fjern urenheder med næsestrips

Du kan vælge at investere i de såkaldte næsestrips, som du blandt andet kan købe hos Menscare.dk. De fungerer ved, at først gør din næse våd, hvorefter du så sætter strippen på og lader den sidde i et kvarters tid. Efter ventetiden fjerner du den så langsomt og forsigtigt. Næsestrippen virker ved, at den åbner porerne og fjerner den snavs og olie, som tilstopper dem.

2. Comedone extractoren til hudorme og bumser

Et andet relevant redskab er comedone extractoren, som jeg nævnte før i forbindelse med dine ’normale’ bumser. Her skal du blot bruge den anden ende til forsigtigt at presse mod hudormene, til de er fjernet.

3. Husmorens klassiske råd

Du kan også anvende det gamle husmorråd, der handler om at dampe et håndklæde over en gryde, hvorefter du lægger håndklædet på huden og lader det sidde i 20 minutter. Dette hjælper ved at opløse de døde hudceller og skidtet, så du mindsker tilstopningerne, der skaber hudorme og bumser.

4. Bestil tid ved en kosmetolog

En løsning der koster væsentligt flere penge, men samtidigt ofte er ganske effektivt, er at bestille en tid ved en dygtig kosmetolog. Hun/han vil ofte sørge for at rense din ud og sørge for at fjerne din hudorme på den mest skånsomme måde, hvilket sikrer dig mod følgeudbrud. Dertil kan en kosmetolog ofte give dig nogle gode og målrettede råd til din specifikke hud.

Forebyggelse af bumser og hudorme

Det allerbedste du kan gøre, hvis du døjer med bumser og hudorme er at forebygge yderligere udbrud. Det er klart på denne måde, at du bruger dine kræfter mest effektivt, så du kan få en sund og smuk hud. Du er nødt til at tænke langsigtet, når du forsøger at komme dine bumser til livs, men med sunde vaner og gode råd, vil du forholdsvis hurtigt kunne se en mærkbar forskel, hvilket er rigtigt skønt delmål. Som jeg allerede har været inde på, er en god hygiejne et af dine vigtigste redskaber mod de tilstopninger, der forårsager udbrud af bumser, og den gode nyhed er, at du ikke behøver at bruge ret meget tid i hverdagen på at forebygge problemerne.

Jeg vil anbefale dig, at du starter en rutine hver morgen, når du står op, og aften, når du vil i seng. Her skal du gøre følgende

1. Rens din hud

I løbet af dagen og natten kan det ikke undgås, at din hud vil blive fedtet og beskidt, men det er ikke særligt fordelagtigt, når du vil pleje din hud. Derfor bør du altid rense din hud, inden du begynder på din hudplejerutine. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at du vælger den rette sæbe, så du ikke yderligere irriterer din hud yderligere. Mit råd til dig er, at du vælger en mildt renseprodukt uden irriterende ingredienser .

2. Eksfolier

En god eksfoliering er din metode til fjerne de døde hudceller, der potentielt kan sætte sig fast i hudens porer og danne hudorme og bumser. Du eksfolierer huden ved at hælde en smule af dit eksfolieringsprodukt ud på en tot vat eller en vatrondel, hvorfor du forsigtigt og blidt smører det rundt i ansigtet. Du bør vælge et produkt med salicylsyre, der har vist sig yderst effektiv i forebyggelsen af bumser, og samtidigt hjælper det på eventuelle ar og med at reducere helingstiden på din bumser.

3. Fugt og beskyt

Et par minutter efter behandlingen med salicylsyren er det tid til at tilføre en ansigtscreme, der beskytter og genopbygger huden. Her er det igen vigtigt, at du vælger en creme uden irriterende ingredienser, da det vil få den helt modsatte effekt. Når du vælger creme, skal du gå ud fra din egen specifikke hudtype. Normalt varieres der mellem tre forskellige hudtyper i forbindelse med ansigtscreme. Cremen til:

  • Tør hud
  • Almindlig hud
  • Fedtet hud

Mange tror, at bumser og hudorme kun opstår, hvis du har meget fedtet hud, men har du eksempelvis tør hud, vil din krop automatisk øge produktionen af fedtstof, hvilket skaber tilstopningerne i porerne, som medfører hudorme og bumser. Det er desuden en rigtig god ide at købe en creme, der indeholder solcreme. Hvorfor vil jeg komme ind på i det næste afsnit.

Undgå bumser med solcreme

I forbindelse med bumseproblematikken har du sikkert hørt af solens stråler mindsker dine bumser, og rigtigt mange går endda i solarium for at reducere deres bumseudbrud. Dette er dog en udpræget misforståelse, og noget der har den fuldstændigt modsatte effekt. Solen er faktisk synderen i forbindelse med en lang række af hudproblemer som eksempelvis bumser. Derudover ældes huden hurtigere, hvis den ofte bliver udsat for solen, og endnu mere alvorligt kan den forårsage hudkræft.

Med hensyn til bumser beskadiges huden dybt nede, hvilket skaber en irritation, der medfører flere bumser. Derfor bør du anskaffe dig en dagcreme med solbeskyttelse og ikke blot om sommeren, men også om vinteren. Selvom solen ikke varmer skader den stadig, og derfor bør du beskytte dig.

Spis sundt

Selvom flere undersøgelser i de senere år har vist, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem bumser og diverse former for usundt mad, vil jeg alligevel anbefale en sund og varieret kost. Som nævnt opstår problemerne med bumser som følge af hormonelle forandringer, og disse påvirkes i den grad af det, som vi fylder vores krop med. Desuden er der flere vitaminer, der er vigtige for hudens sundhed, og derfor er der meget at hente ved at sætte sig ind i sund kost. Inspiration til dette kan du finde hos alun.dk

Basiron – effektiv middel mod uren hud.

Du har sikkert allerede set reklamerne, der over flere gange har rullet i dit TV, hvor Basiron hjælper unge med at turde at leve livet i stedet for at trække sig tilbage som følge af bumseproblemerne. Selvom reklamen, giver et indtryk af, at produktet giver en såkaldt ’easy fix-løsning’, er der noget om hype’en. Produktet indeholder nemlig Benzoylperioxid, som i flere undersøgelser har vist stort potentiale i forbindelse med bumsebekæmpelse.

Kan købes i håndkøb på apoteket

Benzoulperioxid er et stærkt produkt, der derfor ikke må anvendes i den almindelig hudpleje, som du eksempelvis køber i Matas. Du er derimod nødt til finde det hos dit lokale apotek.

Basiron kan du købe i håndkøb med enten 5% Benzoylperioxid eller 10%. Her vil jeg anbefale, at du køber førstnævnte, da 10% er så stærkt, at det udtørrer huden ganske kraftfuldt, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. 5%’eren vil også udtørre huden, men slet ikke i samme omfang og dette kan du afhjælpe ved at bruge en god creme. En god måde at inkludere Basiron i din hudplejerutine er ved at tilføje det om aften efter hudcremen. Derudover skal du undlade at eksfolierer huden om aften, så du ikke overbelaster huden med behandlinger.

Medicin mod bumser

Virker intet af ovenstående, og er du i øvrigt ramt ekstra hårdt af bumser og uren hud, kan medicinske løsninger være en mulighed.  Her skal du kontakt din læge, som vil vejlede dig på området eller muligvis sende dig videre til en ekspert i form af en hudlæge.

En mulig medicinsk behandling kan udføres med antibiotika over lang tid, men den såkaldte roaccutan-kur også er en mulighed. Det er meget skrap løsning, der eksempelvis ikke må anvendes af gravide eller af personer med nyre- eller leversygdom, og samtidig kan præparatet give svære bivirkninger.

Dette kan du læse mere om på netdoktor.dk.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.