TEST
192013apr

Herpes smitten i forbindelse med seksuelle aktiviteter

sikker-sex-herpes

Vi ser flere og flere danskere spørge rundt omkring på de forskellige fora om, hvordan det hænger sammen med herpes sygdommen og de forskellige seksuelle aktiviteter som fx almindelig vaginal, anal og oral sex. Derfor har vi her på siden udarbejdet en mindre guide med info omkring herpes, og hvordan du skal forholde dig til smitten, hvis du og din partner ønsker at være i seksuel kontakt med hinanden.

Blandt de hyppigste spørgsmål omkring emnet finder du:

  • Kan jeg smitte min partner med forkølelsessår?
  • Smitter oralsex?
  • Smitter vaginalsex?
  • Smitter analsex?
  • Må jeg bruge sexlegetøj selvom, jeg har herpes?
  • Jeg har haft herpes, men det er væk nu. Kan jeg give et blowjob?
  • Må jeg dyrke sex selvom jeg er smittet?
  • og mange flere…

Sex og herpes – hvordan og hvorfor?

Ovenstående spørgsmål vil blive besvaret i den følgende artikel. Vær dog opmærksom på, at vi hverken er læger eller autoriserede  professionelle. Af den grund kan vi ikke holdes til ansvar hvis, du eller din partner smitter hinanden på trods af, at I begge har læst denne guide. Brug den kun til info-læsning og kontakt lægen hvis I er i tvivl.

For at slå det helt fast. Herpes smitter både ved oralsex, vaginalsex, og gennem kys!

Spørgsmål 1: Jeg er smittet med herpes genitalis, og burde ikke dyrke sex

Selvom du er smittet med sygdommen, kan du sagtens have sex. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du har symptomer på et udbrud omkring din mund eller kønsdele, skal du afholde dig fra seksuel kontakt. Du skal også have i mente, at du sagtens kan smitte selvom du ingen symptomer har, da virusen kan være til stede i huden cirka 5 % af tiden. Du kan derfor med fordel bruge kondomer til sikker sex – selv når du ikke har symptomer.

Spørgsmål 2: Det er kun personer, der dyrker sex der får sygdommen?

Nej. Langt fra. Sandheden er at op til 70-90 % af befolkning i Danmark er smittet med herpes. Smitten er enten som en type 1 eller type 2. Langt de fleste af de smittede danskere er ikke klar over, at de er blevet smittet. Derudover er det også sjældent, at man tager en test imod denne type smitte.

Spørgsmål 3: Smitter sygdommen også ved brug af sexlegetøj?

Ja, det smitter også ved brug af sexlegetøj. Ligesom med alt andet kan du med fordel bruge en kondom, hvis du gerne vil være sikker på, at du eller din partner ikke bliver smittet. Jo tættere på et udbrud, jo større er chancen for at blive smittet. Du eller din partner kan efter brug af sexlegetøj afvaske det med sæbe og vand, da dette mindsker risikoen for smitte.

Spørgsmål 4: Herpes kan spredes fra en del af kroppen til en anden?

Ja. Potentielt spredes denne virus ved at du berører et herpes genitalis område, og hvis du efterfølgende rører et andet område på din eller din partners krop. Chancen for smitte mest til stede, når virussen er i udbrud.

Spørgsmål 5: Man kan blive smittet af et toiletsæde?

Teoretisk ja, men der er endnu ikke fundet nogle beviser på det. Det er sådan, at virussen udtørrer når det udsættes for luft.

Spørgsmål 6: Jeg og min partner dyrker kun oralsex. Derfor er vi sikre på ikke at blive smittet.

Langt de fleste type 1 herpes genitalis bliver faktisk overført ved ubeskyttet orasex. Det betyder, at hvis du eller din partner har et forkølelsessår, kand I blive smittet. Derfor skal I altid sørge for at beskytte jer, såfremt I vælger at have seksuel kontakt.

Spørgsmål 7: Jeg har aldrig været sammen med andre end min partner, og har lige fået herpes. Har min partner været mig utro?

Det er sådan, at din partner selvfølgelig kan have haft virussen i kroppen LÆNGE FØR I blev kærester eller gift uden at vide det. Dette er en meget almindelig scenarie, og du har derfor ingen grund til at frygte utroskab. For en sikkerhedsskyld kan I med fordel alligevel tage samtalen.

Det er altid en god ide, at du taler med din partner om potentielle sexsygdomme. Herpes er ikke en rar sygdom, men der findes andre viruser, som er langt værre end Herpes. Vores råd er, at I taler med hinanden og evt. konsulterer en læge og foretager en kønssygdomstest – især hvis I bruger sexlegetøj, som også kan findes billigt her.

Find flere gode links om emnet her:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.