TEST
242013maj

Hyppige forkølelsessår kan skyldes irriteret tyktarm

Har du tit forkølelsessår har du måske tænkt at du er født under en uheldig stjerne. At du simpelthen bare er født med en mund der tiltrækker sår, som sodavand tiltrækker fluer på en varm sommerdag.tyktarm

Du er uheldig, og der er ikke noget du kan gøre ved det.

Uden du har tænkt over det har du måske også tit ondt i maven. Det kan være du føler dig oppustet. Har atypisk afføring eller oplever at du bliver nødt til at gå på toilettet med få øjeblikkes varsel. Er du som de fleste er det nok ikke noget du har tænkt nærmere over, det er noget du mere eller mindre har vænnet dig til, og det er først når du læser det her at det går op for dig at det er symptomer du har haft.

Genkender du symptomerne er du måske en af de mange danskere der har lidelsen irriteret tyktarm. Man mener at op imod hver femte kvinde og hver tiende mand har lidelsen i et eller andet omfang.

Nu spørger du sikkert – hvad har det med mit forkølelsessår at gøre? Svaret kommer her…

Irriteret tyktarm og forkølelsessår

Forskningen viser, at hvis du har irriteret tyktarm og altså bl.a. oplever de ovenstående symptomer, så kan du have lettere ved også at pådrage dig forkølelsessår. Du er simpelthen mere disponeret til at få de irriterende sår i munden fordi du også har det skidt i maven.

Dit forkølelsessår bliver på den måde et symptom på en anden sygdom. Derfor hjælper det heller ikke nødvendigvis bare at behandle forkølelsessåret hver gang. Jo, det kan da godt gå væk, men det kommer snart igen. Skal du virkelig have det til at gå væk én gang for alle (eller i hvert fald få det til ikke at komme helt så ofte) skal du tage fat om roden af problemet, nemlig den irriterede tyktarm.

Hvad kan jeg så gøre ved det?

Først og fremmest er det ved sådanne nogle mavelidelser altid meget godt lige at få lægens ord med også. Så op til lægen med dig og få bekræftet at du nu også lider af irriteret tyktarm, og at det er derfor du har så mange forkølelsessår. Det kan jo også være du har en anden mavesygdom, og at de mange sår skyldes noget andet.

Når du får bekræftet lidelsen skal du så til at behandle den. Det kan du gøre ved f.eks. at spise Low FODMAP Diet eller ved at følge nogle af de mange råd der findes mod irriteret tyktarm.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.